Vinkovački izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo u gradsku upravu

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Vinkovački izviđači donijeli su danas Betlehemsko svjetlo i u prostore Gradske uprave gdje su ih ugostili gradonačelnik Ivan Bosančić i njegov zamjenik Josip Romić. Kako je rečeno radi se o programu koji je započeo 1986. godine u Austriji i to u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Od tada se taj običaj proširio u više od 20 zemalja, a izviđači donose Svjetlo u Hrvatsku već 29 godina.

„Cijeli proces je u prošlosti izgledao malo drugačije, sad je to sve sofisticiranije. Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku dolazi 29. put, malo dulje ta aktivnost traje po cijelome svijetu. Kod nas se tu već radi o prekrasnoj tradiciji, Vinkovčani znaju da izviđači svake godine donose Betlehemsko svjetlo, simbol mira i nježnosti, a njegov nas plamen čisti od svega što smo ostavili u ovoj i priprema da čisti uđemo u novu godinu. Mlađi se izviđači otimaju tko će nositi svjetlo, što je normalno jer osjete tu ljepotu i radost, ali i odgovornost”, rekla je predsjednica vinkovačkog Odreda izviđača Katica Konstantinović.

Plamenom Betlehemske svijeće u subotu će biti upaljena četvrta adventska svijeća, a građani će ga moći prenijeti i u svoje domove. 

„Meni je posebna čast svake godine primiti i porazgovarati s našim izviđačima u vremenu u kojem svi mi Vinkovčani zajedno trebamo biti jedna velika obitelj i braniti božićni duh koji sigurno ispunjava svakog čovjeka”, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.