Upravno vijeće Veleučilišta Lavoslava Ružičke poništilo natječaj za dekana, Smoljić prijeti kaznenom prijavom

VUKOVAR, Upravno vijeće Veleučilišta Lavoslava Ružičke iz Vukovara na izvanrednoj sjednici donijelo je odluku o poništenju natječaja za izbor dekana, a na koji su se prijavili sadašnji dekan Mirko Smoljić i Dubravka Šimunović s Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

Kako članovi Vijeća nisu željeli komenitrati razloge zbog kojih je došlo do poništenja natječaja, određeno pojašnjenje dao je dekan Mirko Smoljić ustvrdivši kako je tim činom “izvršeno nasilje nad ustanovom i Statutom vukovarskog Veleučilišta”.

“Naš Statut predviđa da dekana bira Stručno vijeće koje prijedlog kandidata dostavlja na Upravno vijeće koje može donijeti odluku o dekanu ili raspisati novi natječaj, ali ovdje se traži poništenje natječaja za što mogućnost ne postoji u Statutu, i to je kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti”, pojašnjava dekan Smoljić čiji mandat istječe krajem rujna.

Nije mu jasno zašto se jednostavno nije postupilo po Statutu na način da se ne izabere niti jedan kandidat i raspiše novi natječaj, nego se išlo na poništavanje sadašnjeg natječaja. Smatra kako iza svega stoji politika i pokušaj destabilizacije Veleučilišta.

U Upravnom vijeću nalazi se pet osoba, od kojih troje imenuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, jedna dolazi iz Stručnog vijeća Veleučilišta, dok je jedan predstavnik radnika. Za poništenje natječaja glasovala su sva tri člana Vijeća imenovana od ministarstva nadglasavši preostalu dvojicu.

“Meni ne preostaje drugo nego da na ovo nasilje reagiram podnošenjem kaznene prijave protiv onih članova Vijeća koji su glasovali za poništenje natječaja, što ću i učiniti preko naše pravne zastupnice”, zaključuje dekan Mirko Smoljić.