Započinja projekt izrade projektne dokumentacije za izgradnju 300 metara vertikalne obale u luci Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predstavnici Lučke uprave Vukovar, tvrtke IGH d.d. i zajednice ponuditelja potpisali su danas u Vukovaru ugovor za realizaciju projekta „Priprema projektne dokumentacije za izgradnju vertikalne obale u luci Vukovar”.

„Riječ je o projektu u okviru kojega će biti izgrađena sva potrebna dokumentacija i ishođene sve dozvole za izgradnju vertikalne obale u vukovarskoj luci. U planu je izgraditi 300 metara vertikalne obale ali i potrebne željezničke kolosijeke kao i spojiti na postojeće. Plan je izgraditi i potrebnu cestovnu infrastrukturu i ostale sadržaje“, rekla je v.d. ravnateljica Lučke uprave Vukovar Iva Horvat.

Pojasnila je kako se radi o projektu od izuzetnog značaja za Lučku upravu ali i cijeli istok Hrvatske. Prema njenim riječima s izgradnjom vertikalne obale brodovi će bez obzira na vodostaj moći prići uz obalu i dizalicama te brzo pretovariti teret.

Ravnateljica Unutarnje plovidbe Duška Kunštek rekla je kako ovaj projekt ne znači puno samo za Luku Vukovar i Lučku upravu nego i šire te da će omogućiti poticanje gospodarskog rasta kao i samoga prometa.

„Ovo je jedan od strateških projekata za Slavoniju ali i cijelu Hrvatsku. Ovakvih projekata u Hrvatskoj do sada nije puno provedeno“, istaknula je Kunštek.

Projekt izrade projektne dokumentacije vrijedan je preko 1,6 milijuna eura i sufinanciran je sredstvima EU. Plan je i da se izgradnja vertikalne obale financira sredstvima EU.