OPG Josip Perković proizvodi kozje sireve: Prepoznatljivi smo po kvaliteti, okusu i mirisu

Foto: Ivan Matić

RETKOVCI, Od ranije je poznato kako su proizvodi od kozjeg mlijeka iznimne kvalitete ali i proizvodi koji su dobri za zdravlje. Radi toga niz je roditelja koji za svoju djecu traže kozje mlijeko. Na taj način svoj obiteljski posao započeli su i u OPG-u Josip Perković iz Retkovaca.

„Trebali smo kozje mlijeko za djecu i tako smo krenuli u ovu priču. Inače je kozje mlijeko dobro za bronhitis, prehlade, razne viroze, a kod starijih pak za šećer, masnoće, dišne puteve… Kroz godine smo nastavili raditi s kozama i u tome smo poslu sada već 30. godina. Ja sam inače hrvatski branitelj i ovo je meni lijek. Uživam u tome poslu“, rekao je Vinko Perković.

Foto: Ivan Matić

Predstavljajući svoj OPG kaže kako je s proizvodnjom kozjih sireva započeo još prije 30 godina te da je došao do toga da ima svoje koze, jariće, siranu,  a sami i pakiraju svoje proizvode. Cijelo vrijeme osluškuju bilo tržišta pa tako u ponudi imaju više vrsta sireva. Trenutno je najtraženiji mladi kozji sir koji se najviše traži. U ponudi imamo i sušeni sir ali i sireve s začinima, paprikom, vlascem, ružmarinom, koprom. Tu je o prepoznatljivi kremasti sir koji se može ribati ili pak po potrebi sjeći tanko.

Govoreći proizvodnji Perković kaže kako se radi o zahtjevnom poslu koji traži jako puno toga te da je neophodno da budući proizvođač prije proizvodnje prvo dobro „ispeče“ zanat i pohađa edukacije. I on je prije nego što je počeo s proizvodnjom tri godine „pekao“ zanat. Kaže i kako zna za niz slučajeva u kojima su neki preko noći pokušali s tom proizvodnjom ali da su se ubrzo nakon što su napravili loše i nekvalitetne proizvode, koji nisu imali svoje tržište, povukli.

Foto: Ivan Matić

„Kod mladog sira koristimo svježe kozje mlijeko koje odmah prerađujemo. To je najkvalitetnije i najprepoznatljivije. Radi toga se taj sir tek minimalno osjeti na kozje mlijeko. Kroz je lagano i zato ga kupci najviše traže trenutno.    

Obitelj Perković sve sama radi u ovoj proizvodnji, a sada rade na i proširenju OPG-a. Ipak, ne planiraju previše povećavati proizvodnju jer to, kako kaže, onda više nije OPG nego se radi o industriji i gubi se onaj štih domaćega. Koriste i poticaje ministarstva poljoprivrede. Prisjeća se i kako je prvu kozu othranio od jarića, odnosno da nisu kupovali matično stado. Tvrdi kako križane koze daju kvalitetnije i masnije mlijeko kao i da su same životinje zdravije, bolje i otpornije što se sve odražava i na kvalitetu mlijeka.  

Foto: Ivan Matić

Danas, 30 godina od početka proizvodnje, OPG Josip Perković ima 60-ak koza na svojoj farmi. Koliko god proizvedu kozjih sireva to je malo u odnosu na potražnju. Svoje proizvode prodaju na kućnome pragu ali i po sajmovima kao i nekim restoranima.

„S godinama rada postali smo prepoznatljivi po kvaliteti, okusu i mirisu. Zato nam se i kupci uvijek vraćaju i nemamo problema s prodajom. Vjerujem kako će tako i ostati jer i uzgoju koza i proizvodnji sireva ne planiramo ništa mijenjati“, zaključio je Perković.