U Smještajno-obučnom centru granične policije “Spačva” provedba Frontexovih profilnih obuka

Foto: PU vukovarsko - srijemska

VINKOVCI, U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ započela je sedma sesija obuke Stalnih zaštitnih snaga FRONTEX-a kategorije 1, pod nazivom “Annual training on the Use of Force for the statutory staff of the Standing Corps Cat 1”. Frontexovi treneri provode obuke u Smještajno-obučnom centru granične policije “Spačva” i na streljani u Ceriću, koju će kroz četiri tjedna završiti oko 160 službenika.

Cilj je ovakve obuke službenike osvijestiti o različitim izazovima na terenu i mogućim stresnim i opasnim situacijama u kojima se mogu zateći tijekom obavljanja svojih svakodnevnih zadaća. Tijekom obuke službenici su podijeljeni u tri grupe i kroz tri dana prolaze obuku o vatrenom oružju – korištenje, pravila kretanja kao i stavovi vezani za uporabu vatrenog oružja – zatim taktike uporabe sredstava prisile i pregled osoba, vozila i prostorija, kao i korištenje prve pomoći u situacijama teških ozljeđivanja te pružanje pomoći kod manjih ozljeda koje nisu opasne po život. Četvrtog dana obuke provode se praktične vježbe oblikovane kao niz situacijskih scenarija gdje polaznici demonstriraju svoja znanja i vještine usvojene tijekom prethodnih dana. Bitan element na koji se pazi tijekom izvođenja vježbi je poštivanje ljudskih prava.

U Hrvatskoj su u narednim mjesecima planirane još tri obuke u šestom mjesecu te dvije obuke krajem srpnja i početkom kolovoza. Frontex u potpunosti financira ovu i druge vrste obuka čime se u isto vrijeme unaprijeđuje i obnavlja oprema za rad te se ulažu sredstva u naprednu tehnologiju  s ciljem njihovog korištenja u obrazovanju novih generacija policijskih službenika RH, kao i zaposlenika Frontexa.