Oko 4.000 malih čuvara tradicijske baštine prošlo ulicama Vinkovaca

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Oko 4.000 mališana i onih nešto malo starijih folkloraša prošlo je danas u pjesmi i veselju duž vinkovačkih gradskih ulica i trgova u sklopu Dječjih Vinkovačkih jeseni, plijeneći pozornost brojnih posjetitelja koji su okupirali središte grada prateći svaki pokret malih folkloraša, njihovu pjesmu i ples.

“Ovo je budućnost Hrvatske i hrvatske tradicijske kulture. Nema ništa ljepše nego vidjeti ove brojne male čuvare hrvatske tradicijske baštine koji su došli u Vinkovce kako bi nam pokazali bogatstvo folklora i običaja kraja iz kojega dolaze”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i sam uživajući u dvosatnom programu mimohoda Dječjih Vinkovačkih jeseni koje su u program Vinkovačkih jeseni, koje se ove godine održavaju po 53. puta, ušle još 1970. godine.

Mimohod Dječjih Vinkovačkih jeseni krenuo je iz Ulice kralja Zvonimira, pješačkom zonom do Trga bana Josipa Šokčevića te Dugom ulicom do Trga dr. Franje Tuđmana pa preko Slavonskog sokaka do šatora Vinkovačkih jeseni. Ukupno 62 dječje folklorne skupine predvođene konjanicima, mažoretkinjama i limenom glazbom.

Nakon mimohoda, u velikom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni održan je drugi dio Međužupanijske smotre folklora na koju se predstavile dječje skupine KUD-ova “Klek” iz Ogulina, “Preporod” iz Dugog sela, “Željezničar” iz Osijeka, “Rudar” iz Glogovca, “Cernik” iz Cernika, “Moslavec” iz Volodera, “Šokadija” iz Budrovaca, “Sesvete” iz Sesveta, “Ivan Vitez Trnski” iz Nove Rače, “Žakanje” iz Žakanja, “M.A. Relković” iz Davora, “Donji Vidovec” iz Donjeg Vidovca, “Tomislav” iz Sv. Ivana Žabno te “Milko Cepelić” iz Vuke.

Večerašnji program 53. Vinkovačkih jeseni započinje u 18 sati na Slavonskom sokaku Tamburicom na sokaku, u 19,30 sati pod velikim šatorom je na rasporedu nova Folklorna večer, a na istom mjestu u 22,30 sati započinje koncert Klape Cambi, a u 23,55 sati Ivana Šebalja & The Bechars.