“Boeing Boeing” na prvu osvojio publiku

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U Gradskom kazalištu Joze Ivakića u subotu je premijerno izvedena komedija u dva dijela Marca Camolettija “Boeing Boeing” u režiji Nine Kleflin, a koja je i uvod u novu kazališnu sezonu te kazališne kuće koja svake godine izbaci po neku hit predstavu, koja pobudi pozornost, kako publike, tako i kritike.

Nema sumnje da će i “Boeing, Boeing”  biti predstava na tom tragu. Od samog početka, pa do kraja, kroz punih 2,5 sata, gledatelj prolazi korz niz dogodovština glavnog lika Bernarda koji živi u Parizu i ima sve što poželi: krasan stan, novac, uspjeh na poslu, uspjeh kod žena. Njegov primarni cilj života je uživanje, uživati što više, u svakom trenutku, bez obzira na druge i bez obzira na posljedice. Bernard uživa, uživa sve do jednog dana kada mu se precizni raspored pobrka, kada se avioni ubrzaju, njegove nevjeste nalijeću jedna na drugu u sudarima brižljivo smišljenih laži.

Lik Berarda tumači Dorian Pulić, mladi hrvatski glumac koji je magistrirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, baš kao i Vinkovčanima dobro znani Vladimir Andrić koji u predstavi tumači lik Roberta i od prvog pojavljivanja na sceni plijeni pozornost publike koja je i u subotu navečer gotovo u potpunosti ispunila vinkovačko Gradsko kazalište. Posebice atraktivne pojavom bile su i članice domaćeg glumačkog ansambla Katarina Kristić (Gretchen) i Matea Marušić (Gabriella) te  Osječanka Mateja Grabić Ćaćić (Gloria)  koje glume likove stjuardesa dok je lik domaćice Berthe pripao osječkoj opernoj pjevačici Sanji Toth, koja se publici, ako je suditi po pljesku nakon predstave, jako svidjela.

Pljesak je pobrala i redateljica Nina Kleflin, Zagrepčanka koja je do sada režirala u gotovo svim kazališnim kućama u Republici Hrvatskoj, a iza nje je više od sto profesionalnih kazališnih predstava kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, Madžarskoj, Kanadi i SAD.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Larisa Vukić, glazbu Nikolina Belan dok je kostime izradio Zvonko Majdiš.

Komedija “Boeing Boeing” svoju je praizvedbu doživjela u Parizu 1960. godine i odmah je postala senzacionalno uspješna. Igrala je u neprekinutom trajanju punih 19 godina. U engleskom prijevodu imala je svoju premijeru u Londonu samo dvije godine kasnije i igrala je punih sedam godina. Samo pet godina nakon pariškog proboja na kazališnu pozornicu ova je komedija doživjela svoju vrlo uspješnu filmsku adaptaciju s poznatim glumačkim imenima. Glavne su uloge u filmu Boeing Boeing igrali Jerry Lewis i Tony Curtis. Godine 1965. “Boeing Boeing” ulazi po prvi puta među najslavnije američke kazališne predstave na Broadway, a u obnovljenoj verziji 2008 godine dobiva dvije najprestižnije nagrade Tony od čak šest nominacija. Prevedena na 18 jezika igra se na mnogim pozornicama svijeta.