Penava: Žao nam je što je Čazmatrans izgubio koncesiju ali Vukovarci dobivaju jeftiniju cijene karte

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom 35. sjednice Gradskog vijeća, koja je održana online putem i na kojoj je izglasana Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju za obavljanje komunalnog linijskog prijevoza na području grada Vukovara konferenciju za novinare održao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. U pojašnjenju izglasane Odluke Penava je rekao kako je cijeli postupak proveden sukladno Zakonu te da su na otvoreni natječaj prijavile se dvije tvrtke i to dosadašnji koncesionar Čazmatrans Vukovar te Slavonija bus iz Novog Grada. Sukladno provedenom bodovanju ponuda tvrtke Slavonija bus ocjenjena je povoljnijom što je, većinom glasova, potvrdilo i Gradsko vijeće Vukovara na sjednici koja je održana u četvrtak.

„Po prvi puta na natječaj su se prijavila dva ponuditelja, a ovo je isto tako i prvi put da Čazmatrans Vukovar nije dobio koncesiju. Iz aspekta lokal patriotizma žao nam je zbog toga ali ponuda Čazmatransa nije bila najpovoljnija. I tvrtku Čazmatrans, kao i sve nas, iznenadila je prijava još jednog ponuditelja jer je sve ove godine bila ista procedura, no nitko osim tvrtke Čazmatrans nije bio zainteresiran za ovaj posao. Kako se javila druga tvrtka, stručne službe Grada Vukovara odabrale su, sukladno zakonu, povoljniju ponudu. Jednako tako, vijećnici u Gradskome vijeću Grada Vukovara podržali su prijedlog stručnih službi i napravili ono što je zakonom naloženo“, rekao je Penava.

Istakao je kako će od 1. siječnja 2021. godine cijena gradske karte u Vukovaru iznosi 7 kuna umjesto dosadašnjih 8. Isto tako ostaju sve autobusne linije u gradu s tim da izbor koncesionara ne utječe na prijevoz učenika. I mještani Sotina i dalje će imati osiguran autobusni prijevoz. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček napomenuo je kako je riječ o privatnim tvrtkama koje su na slobodnome tržištu te da su se Grad Vukovar i vijećnici Gradskoga vijeća Grada Vukovara pri donošenju ove odluke držali su se zakona i propisa Republike Hrvatske.

„Pojedinačna karta sada će biti povoljnija za 12% u odnosu na dosadašnje cijene. S obzirom da se nalazimo u vremenu pandemije koronavirusa, koncesiju će trajati samo godinu dana, a ne kao do sada dvije ili pet godina. Već sljedeće jeseni bit će raspisana nova koncesija i opet će najpovoljniji ponuditelj biti odabran na javnome pozivu. Sve ostaje kao i do sada jer prijevoz učenika nema nikakve veze s ovom koncesijom s obzirom da je dogovoren javnom nabavom. Mještani Sotina imat će prijevoz kao i do sada županijskim linijama koje obavlja tvrtka Čazmatrans i njihova će cijena karte biti identična onoj na području cijeloga Vukovara jer će Grad Vukovar sufinancirati razliku u cijeni tako da će i njihova karta iznositi 7 kuna. Nitko od građana neće biti zakinut, a broj linija će biti identičan onome kao što je bio do sada, ali će pri tome karte biti jeftinije“, rekao je Pavliček.