Na 26. danima Josipa i Ivana Kozarca nagrađeni Antonija Bogner-Šaban, Ena Katarina Haler i Paula Ćaćić

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U Vinkovcima se po 26. put održavaju Dani Josipa i Ivana Kozarca, a danas su na toj prestižnoj književno-znanstvenoj manifestaciji u organizaciji Slavonske naklade “Privlačica” dodijeljene nagrade i priznanja.

Nagradom za životno djelo nagrađena je znanstvenica Antonija Bogner-Šaban dok je nagradu za knjigu godine za književnost dobila je Ena Katarina Haler za roman “Nadohvat” u izdanju VBZ-a (Zagreb, 2019.)- Povljeom uspješnosti nagrađena je Paula Ćaćić za zbirku pjesama “Osobni pejzaž” u izdanju Studia moderna (Zagreb, 2020.).

“Kod ove nagrade mi je posebna, naravno, i ta vezanost uz regionalni kontekst, i dio radnje knjige se odvija u Slavoniji, odakle sam rodom, pa sam zbog toga posebno sretna. Tim više što su mi Tena i Đuka Begović svakako bili među dražim lektirnim naslovima još u srednjoj školi, vezana sam uz njihove autore, privlačilo me još tada to naličje slavonskih sela koja sam kao dijete doživljavala pitomima i nekako plošnima”, kazala  je Ena Katarina Haler.

Pauli Ćaćić, “Osobni pejzaž”, druga je zbirka poezije koju je izdala.

“Nadam se da će moja knjiga upravo zahvaljujući ovom priznanju dobiti na vidljivosti i da će nekako ipak pronaći svoj put do polica. Drago mi je da nagrada dolazi iz Vinkovaca jer me vrlo lijepe srednjoškolske uspomene vežu za taj grad”, rekla je Paula Ćaćić.

Foto: Đuro Karalić

Laureatkinja za životno djelo Antonija Bogner-Šaban nije bila na svečanosti dodjele nagrade već će joj ona biti uručena naknadno.

Zbog epidemiološke situacije, 26. dani Josipa i Ivana Kozarca održavaju se u skraćenom izdanju. Jučer su tako položeni vijenci na grobove Josipa i Ivana Kozarca te Miroslava Slavka Mađera na vinkovačkome Gradskom groblju, danas dodjeljene nagrade dok će se sutra održati tradicionalno jutro poezije, ali i putem videprojekcija.

Književno-znanstvenu manifestaciju Dane Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada “Privlačica” iz Vinkovaca, Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, grad Vinkovci i Hrvatske šume.