Hrvatski suverenisti ponovno zatražili od ministra Dabre da se izjasni o korištenju raketa u protugradnoj obrani

Foto: Đuro Karalić

Nakon što je jučer olujno nevrijeme popraćeno tučom poharalo Hrvatskom Hrvatski suverenisti ponovno su zatražili od ministra poljoprivrede Josipa Dabre hitnu uspostavu sustava protugradne obrane.

“U više navrata smo upozoravali, pa tako i prije nepuna tri tjedna, kako je s obzirom na količinu tuče koja uništava naše poljoprivredne posjede ali i imovinu naših građana, krajnje vrijeme za aktivaciju sustava protugradne obrane raketama”, navodi se u reakciji predsjednika Hrvatskih suverenista, saborskog zastupnika Marijana Pavličeka.                                                                      

Pavliček navodi kako je prethodna Vlada Andreja Plenkovića odlučila taj sustav prije četiri godine staviti izvan uporabe uz obrazloženje ”da mišljenja stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju kako sustav protugradne obrane ne daje željene rezultate u zaštiti od tuče”, iako se s tom tezom ne slažu niti poljoprivrednici, a niti raketari koji su desetljećima bili na ‘prvoj crti obrane od tuče’.

“Ovim putem pozivamo ministra Dabru da se očituje i pred hrvatskom javnosti kaže je li voljan uspostaviti sustav protugradne obrane ili će nastaviti provoditi politiku svoje prethodnice ministrice Vučković”, poručju Hrvatski suverenisti.

Ministar poljoprivrede Josip Dabro, koji je danas obišao Bošnjake nakon što je to selo sinoć poharao led, izjavio je novinara da iako znanost kaže kako rakete nemaju svrhu, treba koristiti sva dopuštena sredstva. 

“S druge strane, susjedne zemlje Srbija i BiH koristile su rakete, a ishod je bio isti kao kod nas. Postavljam pitanje – vrijedi li čekati i plaćati štetu od elementarnih nepogoda, ili možemo uložiti u sprječavanje štete?”, kazao je ministar Dabro.