Odana počast žrtvama s farme Lovas i Borova

VUKOVAR, U počast ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima u Vukovaru, na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja iz koje su 2001. ekshumirane 24 žrtve agresije na Vukovar 1991.godine, položeni su vijenci i upaljene svijeće.
Molitvu je molio nekadašnji župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borovog naselja fra Ante Perković, koji se prisjetio kako je, nakon što je grobnica otvorena, u njoj prepoznao neke od svojih župljana. Bacanjem vijenca u Dunav obilježena je i obljetnica stradanja stotinjak hrvatskih branitelja i civila pogubljenih na obali Dunava u prijeratnom Borovu Selu, današnjem Borovu, nakon okupacije Borova naselja.

Nakon sloma vukovarske obrane 18. studenoga 1991., pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli su 19. studenoga u Borovo naselje. Toga dana ubijena je 51 osoba, a ukupno u Borovom naselju tijekom agresije i okupacije 174 hrvatska branitelja i civila.

Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelj i civila u Borovu naselju započelo je komemorativnim skupom “Žrtva Borovo naselja za domovinu” tijekom kojega su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjestu nekadašnje zgrade Borovo-commerca. U koloni sjećanja, sudionici obilježavanja prošli su do Župne crkve Gospe Fatimske gdje je misu zadušnicu služio gospičko-senjski biskup u miru. mons. Mile Bogović.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić