Ilok domaćin smotre “Slovenčina moja”

ILOK, U Slovačkom domu u Iloku održana je literarna, recitatorska i dramska smorta “Slovenčina moja” koja okuplja i predstavlja stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj koji uče slovački jezik po modelu C.

U uvodnom dijelu programa predstavili su se članovi folklorne sekcije Slovačko kulturno-prosvjetnog društva „Ljudevit Štur“ koji su izveli koreografiju slovačkih plesova iločkih Slovaka pod nazivom „Na ilockom moste“. Smotru je svečano otvorio Igor Furdik, generalni konzul Republike Slovačke u Békéscsabi u Mađarskoj.

Prije nastupa učenika, savjetnik za slovački jezik Andrija Kuric i voditelj Aktiva učitelja slovačkog jezika Josip Kvasnovski predstavili su zbirku učeničkih radova na slovačkom jeziku„Kvapky XII“. Smotru „Slovenčina moja“ otvorila je svojim nastupom učenica Srednje škole Ilok, Estera Čief pod stručnim vodstvom mentorice Boženke Dasović, a potom su održani nastupu učenika osnovnih škola iz Našica, Osijeka, Nove Bukovice, Jakšića, Jelisavac, Soljana, Josipovca te Iloka.

Slovački jezik se u Hrvatskoj ove školske godine uči na 14 osnovnih, 3 područne i 2 srednje škole.

radio-ilok.hr/Đuro Karalić

Foto: radio-ilok.hr