Obljetnica stradanja Sotina: 68 ubijenih od kojih se 18 i danas vode kao nestali

SOTIN, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u vukovarskom prigradskom naselju Sotin obilježena je 25 obljetnica okupacije i stradanja ovoga naselja. U okupaciji Sotina ubijeno je 68 mještana Sotina od kojih se njih 18 i danas vode kao nestali. Predsjednica Udruge djece zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Sandra Milić rekla je kako i 25 godina od tih tragičnih događanja mještani žive u nadi da će saznati gdje su pokopana tijela njihovih najmilijih.

„Svih ovih godina pokušavamo doći do nekih informacija kako bi pronašli njihove kosti i pokopali ih ali bez uspjeha. Obitelji nestalih već 25 godina mole se da nekome proradi savjest i kaže gdje su pokopana tijela nestalih Sotinjanina“, rekla je Milić.

Dodala je i kako obiteljima nestalih preostaje samo da pričaju, kako se ne bi njihova stradanja zaboravila, ali i da se nadaju da će netko ipak progovoriti o tome.

„Čovjek se pita i kako je moguće da do danas ne možemo doći do nikakvih informacija, da nema groba i mjesta gdje možemo zapaliti svijeću. Onda se zapitaš i što će biti za 10-20 godina i da možda neće biti niti traga da je ta osoba ikada i postojala. Mi to nećemo i ne smijemo dozvoliti“, rekla je Milić.

Podsjetila je i kako pred sudom u Beogradu ponovljeno suđenje optuženima za ratni zločin u Sotinu započinje ponovno 17. i 18. studenoga ove godine.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić