Ratni premijeri i ministri u Vukovaru: Poručili djeci da ne zaborave ali i da oproste i okrenu se budućnosti

VUKOVAR, Predavanje osmašima u „Školi mira“ održala su trojica ratnih premijera Vlade Republike Hrvatske zajedno s četvoricom članova užeg kabineta Vlade demokratskog jedinstva. Učenicima su o događanjima tijekom rata ali i poruke za njihovu dalju budućnost uputili Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Milan Ramljak, Mate Granić, Jurica Pavelić i Zdravko Tomac. Tom prilikom Gregurić je rekao kako je u Vukovaru tijekom proteklih godina napravljeno puno ali i da svi uvijek želimo da bude bolje, brže i kvalitetnije. Ratni premijer Nikica Valentić rekao je kako djeci treba poslati poruku da se oprostiti treba ali i ne zaboraviti sve što se događalo. Istakao je kako mladi ljudi moraju znati istinu radi promicanja tolerancije te da ih ne treba trovati mržnjom ali i ne onemogućavati da saznaju istinu o svemu što se događalo.

„Svim članovima Vlade posebno u sjećanju ostalo je razdoblje do 18-21 studenoga 1991. godine kada su strepili što će biti s Vukovarom i njegovim građanima. Bilo je gore nego što je bilo tko od nas mogao i pomisliti“, rekao je Milan Ramljak.

Poručio je kako se aktualna vlast mora pobrinuti ne samo da Vukovar ne bude zaboravljen nego usmjeriti svu moguću snagu, energiju i raspoloživa sredstva prema Vukovaru i Slavoniji. Mate Granić je tom prilikom rekao da kao članovi Vlade demokratskog jedinstva svi jako dobro znaju što je sve Vukovar proživljavao tijekom agresije te da se sve to ne smije zaboraviti.

„Ipak, trebamo se okrenuti prema budućnosti. Predsjednica Hrvatske, a prije svega nova Vlada, treba dati jednu novu viziju  Vukovara kako bi se obnovilo, razvilo i planski poticalo gospodarstvo, kako iskoristiti EU fondove“,  rekao je Granić.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić