Obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana biti će održana u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Prema informacijama koje prenose mediji 100. obljetnica rođenja prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana biti će obilježena u subotu, 14. svibnja, u Vukovaru. Potvrdio je to i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava navodeći kako proslavu nisu omogućili niti državna vlast niti zagrebačka vlast.  

“Žao mi je što isti stav o tom pitanju imaju Hrvatski sabor i zagrebačka Gradska uprava, ali naučili smo na opstrukcije, to nas neće spriječiti da taj dan obilježimo na način na koji ćemo se dostojanstveno prisjetiti najzaslužnijeg čovjeka u modernoj hrvatskoj državi”, rekao je Penava.

U svojoj izjavi Penava je prozvao vlasti u Zagrebu i Hrvatskoj kako su se potrudile da se ta obljetnica ne može organizirati u Zagrebu na način kako su to zamislili organizatori kao i da je obilježavanje bilo planirano na Trgu bana Josipa Jelačića ali da je zagrebačka Gradska uprava u dva navrata organizatorima slala zahtjev da se očituju o tome tko će i što govoriti na skupu koji je bio najavljen na javnoj površini, no oni na te zahtjeve nisu htjeli odgovoriti jer smatraju da su “ispod svake razine dostojanstva”. Prema riječima Penave manifestacija je zato prebačena u Vukovar gdje će obljetnica biti održana svečano i dostojanstveno.