Održana Skupština Vukovarsko – srijemske županije

Foto: Vukovarsko -srijemska županija

VINKOVCI, Održana je redovita sjednica Skupštine Vukovarsko -srijemske županije na kojoj su vijećnici usvojili Izvještaj o izvršenju Proračuna Vukovarsko – srijemske županije za prvih šest mjeseci 2021. godine te Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2021. godinu.

“Što se tiče županijskog proračuna na svu sreću puni se dobrom dinamikom. U ovo doba godine uvijek se trebaju uskladiti troškovi i prihodi koji su prisutni. Nadam se kako će se i do kraja godine Proračun puniti ovim tempom. U ovom trenutku nas najviše zanimaju veliki projekti gdje očekujemo znatni priljev sredstava iz Agencije za plaćanje te očekujemo isplatu tih sredstava do kraja godine, koja će omogućiti stabilnost poslovanja Županije”, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić.

Pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Sadra Adžaga rekla je kako je proračun Vukovarsko – srijemske županije za prvih 6 mjeseci ostvaren u iznosu od 465 milijuna kuna što je 33% u odnosu na planski veličinu od milijardu i 403 milijuna kuna. Prema njenim riječima od ukupno ostvarenih prihoda na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika otpada 385 milijuna kuna, na decentralizirane prihode otpada 28 milijuna kuna, dok na županijske prihode otpada 79 milijuna kuna.

“Od ukupno ostvarenih prihoda čak 77% otpada na vlastite namjenske prihode proračunskih korisnika, na decentralizirane prihode otpada 6%, a na županijske prihode svega 17%. Ako uspoređujemo prihode s porezom na dohodak u odnosu na prijašnje godine, možemo biti skroz zadovoljni jer vidimo kako je prihod od poreza na dohodak veći za čak 10% od 2019. godine, kada je bila udarna godina što se tiče prihoda poreza na dohodak. Također možemo biti zadovoljni na neporezne prihode jer su oni ostvareni u odnosu na prošlu godinu i ostaju na većem iznosu. Ipak dolazi do rebalansa, upravo zbog povećanja, s jedne strane, a s druge strane imamo i smanjenja. Zato će na ovoj sjednici skupštine biti prve izmjene i dopune Proračuna za ovu godinu, a on se sastoji od prihoda u iznosu od milijardu i 354 milijuna kuna, od rashoda milijardu 374 milijuna kuna i od viška prihoda od 8 milijuna kuna. Stanje u Proračunu je dobro što se tiče prihoda, a rebalans ide upravo zbog toga”, rekla je Adžaga.

Na sjednici je bilo riječi o stanju u prostoru  Vukovarsko-srijemske županije 2017.-2020. godine, a usvojena je i informacija o stanju šumarstva.

Vijećnici su usvojili odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge statuta osnovnih škola Bobote, Borova, Bršadina, Markušice, Negoslavaca i Trpinje.