SDSS: Je li Hrvatska nasljednica fašističke NDH ili antifašističke

Foto: čitatelj

VUKOVAR, Pojavu murala na jednoj trafo stanici u vukovarskom naselju Budžak priopćenjem za javnost osudila je i Samostalna demokratska Srpska stranke (SDSS).  

“Ako je i umjetnička sloboda, a nije jer je riječ  vrlo jasnoj poznatoj poruci, takva vrsta slobode ima svoje granice. Oslikavanje trafostanice u dijelu Vukovara zvanom Budžak oznakama HOS-a sa pozdravom „za dom spemni“, za Samostalnu demokratsku srpsku stranku, za svakoga tko iole drži do suvremenih civilizacijskih normi, apsolutno je neprihvatljivo. Zaslužuje svaku vrstu osude i to one najžešće kategorije.

Mural sa ustaškim pozdravom prijeti, vrijeđa, omalovažava demokratske standarde, u blato baca sve što je do sada svih ovih godina urađeno na normalizaciji međunacionalnih, međukonfesionalnih te svih drugih odnosa u ovom gradu. Sve to dodatno i više jer je, prema informacijama dostupnim javnosti, mural oslikan uz blagoslov vukovarskog gradonačelnika Penave u sklopu akcije “kreativnog” uljepšavanja grada u režiji grupe takozvanih navijača Dinama. Takozvanih iz činjenice jer iz nemogućnosti ispoljavanja primitivizma na tribinama, to isto čine na gradskim ulicama. Samo je ova vrsta primitivizma svojom tematikom daleko opasnija.

Na bahato ponašanje ovih “umjetnika” građani su se već žalili proteklih dana jer su kršili mjere protiv pandemije okupljajući se njih po dvadesetak, ispijajući alkohol na javnim mjestima koji im valjda pozitivno tangira “umjetnički nerv”, dobacivali i prijetili građanima. To nažalost gradonačelniku i ostalima kojih ih i podržavaju ali i financiraju našim novcima, poreskih obveznika nije bilo dovoljno da ih zaustave. Jer ustaški pozdrav trebalo je, izgleda, da bude kruna ljepšeg grada i blistav završetak akcije! Lijepa i prava dobrodošlica za sve one koji dolaze i dolazit će u Vukovar, ali i onih koji u njemu žive i žele živjeti normalan život.

I to baš u Budžaku, djelu Vukovara koji vodi ka Vinkovcima i dalje prema Cerni, selu u kojem su pripadnici HOS-a sa ovim istim oznakama i pod ustaškim bojnim pokličem za dom spremni ubili četveročlanu familiju Oluić!!! Ovi umjetnici možda to i nisu znali jer po suvremenim shvaćanjima “davno je to bilo”, ali onaj tko ih je usmjeravao mogao ih je i na to upozoriti. I ne sumnjamo da jeste!!! Dakako u stimulativnom kontekstu.

Simptomatično je, što je i na fotografiji jasno vidljivo, da policija ne čini ništa na sprečavanju ovog čina, već ispada da osigurava nesmetan rad “umjetnicima”. Doduše, u državi u kojoj je zakonski nešto “istovremeno i kažnjivo i dozvoljeno”, teško je i “čuvarima zakona” zauzeti jasan stav.

Samostalna demokratska srpska stranka je i do sada jasno i glasno ukazivala na nedopustive pojave poput državnog grba RH  u gradskoj upravi koji se sa zida “smiješi” sa prvim bijelim poljem kakav je bio i ustaški grb NDH-a. Upozoravali smo i na štetnost i opasnost prije par mjeseci oslikanog murala u centru Vukovara, također sa ustaškim grbom. Ali on takav i dalje stoji.

Tračak nade vidimo u činjenici da je, u međuvremenu, ipak neko od savjesnijih građana precrtao pojedine poruke koje opasno “klikću” sa objekta u vlasništvu državne firme HEP-a!!!

Apeliramo na gradske i na državne uprave strukture, posebno na državne, da se konačno odrede da li je ova država u kojoj živimo – Republika Hrvatska, nasljednica fašističke NDH ili antifašističke kako joj je i stoji u Ustavu. U tom cilju pozivamo da se donesu jednoznačne zakonske norme za sve obavezne“, stoji u priopćenju SDSS-a.