Obilježena obljetnica stradanja vukovarskog naselja Lužac, spomen na 69 ubijenih

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Mještani vukovarskog naselja Lužac danas su obilježili 31. obljetnicu stradanja ovoga naselja. Prema riječima preživjelih branitelja slom obrane Lušca značio je i početak kraja obrane Vukovara jer je od 2. studenoga 1991. godine obrana grada bila presječena. Tijekom Domovinskog rata stradalo je 69 mještana ovoga naselja od kojih je njih više ubijeno poslije sloma obrane. Preživjeli branitelji podsjećaju kako je prvi veliki napad na Lužac zabilježen 16. listopada ali da je on odbijen. Međutim, napad 2. studenoga nisu mogli obraniti.

„Toga dana granatirali su nas sa svih strana, od preko Dunava, a naselje su nadlijetali i vojni zrakoplovi. Nismo mogli izdržati više jer nismo imali niti oružja, a niti ljudi“, rekao je posljednji zapovjednik obrane Lušca Ilija Martić.

Među onima koji su u ime obitelji stradalih položili vijenac bio je i Stjepan Vidaković koji je ranjen toga 2. studenoga i vjerojatno tako ostao živ. Vidaković je tijekom agresije na Vukovar ostao bez 9 članova uže obitelji, a na popisu nestalih i danas je njih troje.

„Nezadovoljan sam s dinamikom kojom se vrši potraga za nestalima. Mislim da se može i mora bolje i brže raditi. Meni su ove godine došli inspektori da me pitaju što sam rekao 1992 godine. To je smiješno. Pa ja ne znam što sam sinoć večerao, a ne da sjećam što je bilo prije 30 godina i što sam tada rekao. Ljudi koji rade taj posao trebaju više i bolje da rade, a ne da samo čekaju da prođe vrijeme i odu u mirovinu pri čemu ih ne interesira previše to što mi preko 30 godina ne znamo za sudbinu naših najmilijih. Njima zapravo i odgovara da sve to traje što duže jer će imati dobro plaćen posao. Ja imam 75 godina i sumnjam da ću pronaći svoje najmilije“, rekao je Vidaković.

U svojoj izjavi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako se ovih dana redaju tužne obljetnice pitajući se jesu li svi ti stradali zaslužili više.

“U Zagrebu će se svejedno netko hvaliti kako smo super i na visini zadatka, a istina je da smo daleko ispod razine. Mene je sramota što živim u ovakvoj državi. S ovako sumornim rezultatima sve gubi smisao. Nema tu odgovornosti, nema profesionalnosti. Sve se svelo na puki dojam”, rekao je Penava.