Gradsko kazalište Joze Ivakića na scenu premijerno donosi “Ljubaf”

kazalište, vinkovci, ljubaf
Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Komedija “Ljubaf” (Luv) Murraya Schisgala, prvi put izvedena na Broadwayu 1964., a u Hrvatskoj u Teatru &td 1966. godine, postavlja se i na scenu vinkovačkog Gradskog kazališta Joze Ivakića i to u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha i u režiji mladog zagrebačkog redatelja Gorana Ribarića. Premijere su zakazane za nedjelju, 9. lipnja u Vinkovcima i srijedu, 12. lipnja u Pečuhu.

Valja napomenuti kako to neće biti i prva vinkovačka premijera te predstave. Vinkovčani su “Ljubaf” naime imali priliku premijerno pogledati još početkom 70-tih godina prošloga stoljeća.

Redatelj Goran Ribarić kojemu je redateljska palica “Ljubafi” povjerena na preporuku Gorana Gegića kako je riječ o iznimno nadarenom redatelju koji obećava, uloge u predstavi dodjelio je Mateji Marušić (Ellen Manville), koja je na nedavno završenom Festivalu glumca nagrađena nagradom “Nada Subotić”, Vladimiru Andriću (Milt Manville) i Dorianu Pauliću (Harry Berlin) koji tu ologu tumači na vinkovačkoj pozornici dok će u izvedi u Pečuhu ulogu Harrya Berlina igrati glumac tamošnjeg kazališta, Dejan Fajfer.

“Schisgal je jedan ozbiljan pisac i klasik svjetske književnosti i mislim da je ovo jedan od najslojevitijih tekstova koje smo do sada postavili na scenu. Odnosi su čudni, komično je, ali ima i tragičnih djelova koji puno govore o svim nama”, kazao je Vladimir Andrić na konferenciji za novinare održanoj u povodu dolazeće premijere predstave.

Ravnatelj kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić pozvao je građane da dođu i pogledaju predstavu koja je druga ovogodišnja premijera vinkovačkog kazališta koje do ljeta namjera na scenu postaviti i predstavu “Pismo ocu”, autorski projekat Doriana Paulića.