Obilježena obljetnica stradanja Sotina

Foto. Ivan Matić

SOTIN, Polaganjem vijenaca mještani vukovarskog prigradskog naselja Sotin prisjetili su se 68 mještana ovoga naselja koji su stradali tijekom Domovinskog rata. O razmjerama stradanja u Sotinu govori i to da se među nestalima i danas nalazi 17 mještana ovoga naselja. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac kazao je kako se na ovaj način prisjećamo onih koji su stvarali temelje slobode i neovisnosti ali i da ovakvim skupovima poručujemo kako njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena ali i da nikada nećemo prestati tražiti nestale.

„I danas, 31 godina poslije, na popisu nestalih nalazi se 17 mještana Sotina. Moramo učiniti sve kao i dodatne napore kako bi pronašli nestale i njihovim obiteljima donijeli mir“,  rekao je Sušac.

Mještani Sotina godinama unazad pokušavaju doznati gdje su pokopani njihovi najmiliji. U sklopu tih napora čak su došli do nekih bivših sumještana, koji danas žive u Srbiji, a koji su sudjelovali u ubojstvima. Jedan od njih je 2013. godine, uz garancije koje je prethodno dobio, pristao doći u Sotin kako bi pokazao gdje se nalazi grobnica s ubijenim mještanima Sotina. Ispostavilo se kako je ta grobnica premještena ali su tijela ubijenih iz te grobnice kasnije pronađena u krugu stare klaonice. Poslije 31. godine od stradanja većina članova obitelji, koji i dalje traže svoje najmilije, strahuju da nikada neće doznati istinu i saznati mjesto gdje su pokopani njihovi najmiliji.