Josić: Nemamo ništa protiv dolaska patrijarha Porfirija ali se datum dolaska morao pažljivije birati

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Odbor za branitelje Domovinskog pokreta danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su govorili o najavi nedjeljne posjete Vukovaru od strane patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija. Kako je rekao Tomislav Josić u Domovinskog pokretu nemaju ništa protiv dolaska patrijarha Porfirija u Vukovar navodeći kako je Vukovar otvoren grad za sve i svakoga. Međutim, sporan je datum pošto je posjeta patrijarha Porfirija najavljena za nedjelju, 16. listopad, kada se obilježava obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hila. Josić stoga ističe da tko god da je dogovarao posjet patrijarha SPC u Vukovar morao je voditi računa o datumima i znati na koje datume to ne treba učiniti.

“Ima dana u godini kada se to može održati i koji nikoga ne bi smetali. Nitko nije protiv posjete patrijarha Porfirija i svečanosti povodom obnove crkve i doma ali činjenica je da se moglo drugačije iskoordinirati. Radi toga mi danas imamo brojne pozive građana koji pitaju zašto se to dogodilo među kojima ima i onih dušebrižnika i “Facebook ratnika” koji traže da se zabrani taj skup i slično“, rekao je Josić.

Kao jedan od razloga ovome preklapanju datuma Josić vidi u tome što u institucijama hrvatske države sjede podobni koji imaju članske iskaznice i koji pojma nemaju o nekim stvarima niti žele pitati ikoga da se drugačije radi. Drugi problem je, kako je rekao, nedostatak razgovora kroz koje se sve može riješiti. Prema njegovim riječima Vukovaru ne trebaju neredi nego je gradu i njegovim građanima potreban mir. Napomenuo je kako bi volio da ima više razgovora te da o stvarima za grad odlučuju Vukovarci, a da se manje slušaju Beograd i Zagreb.

Na pitanje očekuje li nekakve prosvjede ili nerede Josić je rekao kako ne zna što se sve može dogoditi kao i da je teško kontrolirati ljude u zatvorenome, a kamoli na otvorenome. Napomenuo je i da je Vukovar grad u kojem živi puno branitelja, među kojima su mnogi i s PTSP dijagnozom, kao i da je za taj dan najavljen dolazak brojnih gostiju iz cijele Hrvatske koji dolaze na obljetnicu smrti Blage Zadre i Alfreda Hila. Podsjetio je i na doneseni zakon po kojem je Vukovar proglašen Mjestom posebnog domovinskog pijeteta pitajući je li taj pijetet vrijedi samo za 18. studeni ili se on odnosi i na neke druge datume tijekom godine.