Obilježena obljetnica pogibije pripadnika HOS-a u Vinkovcima 1992. godine

Foto: Đuro Karalić

Podno Spomenika hrvatskim braniteljima u Vinkovcima su danas položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na trojicu pripadnika 1. samostalne bojne HOS-a, koji su smrtno stradali u eksploziji koja je na današnji dan 1992. godine sravnila Omladinski dom.

Dogodilo se to baš na dan kada je tadašnji predsjednik HSP-a i vrhovni zapovjednik HOS-a Dobroslav Paraga posjetio Vinkovce, kazao je predsjednik UDHOS 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci, Ivica Zupković.

U eksploziji podmetnute naprave u nekadašnjem Omladinskom domu, u kojem se nalazilo ratno zapovjedništvo HOS-a, poginula su trojica pripadnika 1. samostalne bojne HOS-a Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak, dok ih je osam ranjeno.

Počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali su članovi obitelji, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata, te druga izaslanstva među kojima i Grada Vinkovaca predvođeno gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.

„Naši branitelji dali su obol u obrani grada i domovine, bili su na raspolaganju, a uz to podnijeli i velike žrtve. Činili su to kroz sve postrojbe, pa i kroz HOS. Danas se prisjećamo svih koji su dali svoje živote kako bi mi živjeli u slobodi, u našim Vinkovcima kako smo i htjeli. Veliko im hvala, poštovanje njihovim obiteljima jer nije lako tri desetljeća provesti bez svojih najmilijih”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice, koja je neprestano bila pod topničkim napadima, prošlo je 1100 branitelja, od kojih je 38 poginulo i 298 ranjeno.