Obilježena 32. obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulima danas je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena 32. obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade. Po riječima ratnog zapovjednika 3. bojne 204. Vukovarske brigade Ive Kovačića 204. vukovarska brigada tijekom rata brojila je 5.493 branitelja.

„Taj broj je toliki jer je ona pokrivala cijelo područje bivše općine Vukovar koje se protezalo sve do Iloka. Od toga broja oko 4.200 branitelja sudjelovalo je u obrani Vukovara. Tu ubrajam i logistiku. Tijekom rata smrtno je stradalo 943 branitelja. Vukovar je 87 dana bio u okruženju. Sve to vrijeme glavnina snaga JNA se usmjerila na Vukovar tako da je ostatak Hrvatske dobio vremena da se naoruža i organizira te spremi za obranu“, rekao je Kovačić.

Pojasnio je kako je 204. Vukovarska brigade osnovana pismenom odlukom tada pukovnika Karla Gorinšeka te da je tijekom Domovinskog rata imala ključnu ulogu u obrani Hrvatske.

Jedan od ratnih zapovjednika obrane gradske četvrti Mitnica, danas predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Zdravko Komšić rekao je kako je rat u Vukovaru bio nešto posebno u odnosu na sva druga ratišta.

„Jedan dan u obrani Vukovara 1991. godine bio je teži nego tri dana provedena na bilo kojem drugom bojištu. Mislim da svi oni koji su preživjeli i proživjeli obranu Vukovara trebaju imati nekakav poseban status. 204. Vukovarska brigade ustrojena je 25. rujna 1991. godine i da se on stoga danas i obilježava. Dan brigade nikako ne može biti 16. rujna na dan Bitke za Vukovar. Zna se kada je brigade formirana i za to postoji i pismena zapovijed. Mogu da zaborave na tak 16. rujan“, rekao je Komšić.