Obilježena 30. obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Životni stil, ideale i način na koji je general bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku, po mnogo čemu možemo i primijeniti i danas, poručeno je s komemorativnog skupa koji je u prigodi 30. obljetnice pogibije ratnog zapovjednika obrane na vukovarskoj Trpinjskoj cesti, general bojnika Blage Zadre upriličen danas pokraj njegove biste u tom dijelu Borova naselja.

“Ime Blage Zadre zauvijek će ostati u hrvatskom narodu kao usmjerenje, motiv i poticaj”, poručio je u govoru potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekavši kako je najveći prioritet Vlade i dalje potraga za nestalima iz Domovinskog rata, pa se neće stati s aktivnostima na otkrivanju sudbine još 1858 nestalih.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić ustvrdio je kako je Blago Zadro bio istinski heroj i junak Domovinskog rata o kojem će se pričati i za stotinu godina.

“Katolička smo zemlja i moramo vjerovati u nadgrobni život i da ćemo se sresti sa svim onim prijateljima kojih više nema. Kako ćemo im pogledati u oči i što ćemo im reći kako smo dozvolili da je sve ono što su oni sanjali i željeli otišlo u nekom pogrešnom smjeru”, kazao je Josić izrazivši nadu kako će budući naraštaji uspjeti napraviti državu kakvu su željeli poginuli hrvatski branitelji.

Tijekom komemorativne svečanosti najboljem polazniku 29. naraštaja Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro”, bojniku Goranu Mikulecu uručena je plaketa Grada Vukovara, a u ime Grada Vukovara dodijelila mu je supruga Blage Zadre, Kata Zadro. Uz plaketu, Goran Mikulec dobio je i novčanu nagradu od 5.000 kuna koji je bojnik Mikulec odlučio donirati šesteročlanoj obitelji razvodnika Vjekoslava Redla.

Komemorativnom skupu na Trpinjskoj cesti nazočili su članovi obitelji generala Zadre, suborci i prijatelji, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike brigadni general Željko Živanović, predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, saborski zastupnici, predstavnici MUP-a te pripadnici Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Svi oni prethodno su odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nakon čega je služena sveta misa u Župnoj crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.

Osim na grobu Blage Zadre, izaslanstva su vijence položila i svijeću zapalila i na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru, a pokopan je također na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.