Osmom Smotrom proljetnih običaja u Komletincima započelo 25. Otočko proljeće

Foto: Đuro Karalić

KOMLETINCI, Osmom Smotrom proljetnih običaja, u Komletincima je u subotu započela kulturna, folkorna, gospodarska, sportska i zabavna manifestacija 25. Otočko proljeće koja će do 13. srpnja i Dana Grada Otoka posjetiteljima ponuditi obilje različitih sadržaja.

U pozdravnoj riječi, gradonačelnik Otoka Josip Šarić kazao je kako je Otočko proljeće u proteklih četvrt stoljeća postojanja izraslo u respektabilnu manifestaciju koja svakoga proljeća nudi obilje različitih priredbi i događanja koja obogaćuju život u Otoku i Komletincima.

Prije Smotre proljetnih običaja, na kojoj je uz članove i članice domaćeg KUD-a Filipovčice nastupilo i nekoliko gostujućih folklornih skupina, KUD Filipovčice izveo je istoimeni običaj, koji je prije nekoliko godina zaštićen kao nematerijalno dobro Hrvatske.

“Filipovčice je običaj samo u Komletincima i nigdje drugdje. Pjevale su se pjesme da bi se prizvala kiša. Nošnje su čisto bijele, bez šlinge i marame na glavama a noge bose. U prizivanje kiše su išle samo neudane cure i neoženjeni dečki. Kreće se tako da bi se skupili ispred kuće, pa bi išli u šumu po granje koje su dečki brali a cure na putu do sela nosile. Putem su se pjevale pjesme za prizivanje kiše. Isto tako i u povratku u selo. Kad se vrate u selo idu u crkvu i mole se. Nakon toga ispred crkve pjevaju i plešu kola. To bi ukratko bilo to”, pojasnila je predsjednica KUD-a Filipovčice Marija Čorić.