Obilježena 15. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Foto: Đuro Karalić

U vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima obilježena je 15. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a svečanosti je nazočan bio i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ne Republike Hrvatske Zoran Milanović.

„Rat bijesni u Ukrajini. Jedna velika zemlja je napala manju zemlju i kao što to često biva u povijesti, na kraju cijenu uvijek plate oni najslabiji i najsiromašniji. Kada je Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju, užas, noćnu moru, prije više od trideset godina, podrške iz svijeta nije bilo osim međunarodnog priznanja, koje je došlo kasno, oružja još manje. Sve što su vaši prethodnici ostvarili, ostvarili su potpuno sami, bez ičije pomoći, uz opstrukcije“, poručio je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

Rekao je kako smo godinama radili, dokazivali i vjerovali da je naš put bio težak, s greškama, krvav, ali prije svega, pošten, pravedan i s ciljem koji je opravdan i kojeg podržava ogromna većina hrvatskih građana i hrvatskog naroda. Pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade poručio je da kao pravi vojnici moraju biti svjesni da je vojnički poziv prije svega poziv i način života. „Tu smo da zajednički branimo hrvatsku domovinu i da učinimo sve da u slučaju da bude potrebe to možemo učiniti s nečim, a to su prije svega ljudi, a onda i oprema“, dodao je Milanović.

Podsjetivši kako je brigada nastala na temeljima legendarne 3., 5. i 7. gardijske brigade, zapovjednik brigade, brigadni general Mijo Validžić naveo je kako je u Domovinskom ratu poginuo 571 pripadnika te postrojbe, 1.888 ranjeno, a 17 se vodi nestalima.

“Njihova žrtva temelj je na kojima je ova postrojba ustrojena 20. ožujka 2007. vodeći se slavnim tradicijama Sokolova, Kuna i Puma”, rekao je Validžić.

Zaslužnim pripadnicima brigade uručena su priznanja i nagrade, a potom su podno spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade u krugu vojarne položeni vijenci i zapaljene svijeće.