Obilježen Međunarodni dan mladih

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obilježava 12. kolovoza, Europski dom Vukovar, PRONI centar za socijalno podučavanje i Mirovna grupa mladih Dunav i ove godine organizirali su tradicionalnu Kavu s medijima kada su predstavili su svoje aktivnosti namijenjene mladima i radu s mladim osobama.

„Cilj je ne samo na današnji dan govoriti o mladima, nego ih poticati tijekom cijele godine da svoje sposobnosti i vještine pronađu, istaknu i ojačaju. Tu su dobri modeli Erasmus + programi, razni projekti i ostali europski fondovi kroz koje se udruge koje rade s mlađom populacijom potiču da se kroz takve aktivnosti afirmiraju i daju doprinos poboljšanju života u zajednici“, rekla je izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić.

Goran Jelenić, voditelj odjela za rad s mladima Proni centra za socijalno podučavanje, najavio je da do kraja godine planiraju provoditi aktivnosti neformalne edukacije i mobilnosti mladih, a među prvima je putovanje u Češku u sklopu Erasmus + projekta od 27. kolovoza do 4. rujna.

„Cilj razgovora i ovoga okupljanja je podsjetiti javnost na sve što je dosad urađeno te motivirati mlade da im se priključe i dobiju sve što im se nudi kroz različite programe. To su neformalne edukacije, mobilnosti stjecanja različitih kompetencija i kvalitetno provođenje slobodnog vremena“, rekao je Jelenić.

Od aktivnosti koje slede uskoro, najavio je razmjenu mladih, odnosno njihov odlazak u Češku, u sklopu Erasmus + projekta, u periodu od 27. avgusta do 4. septembra.

Voditeljica projekata u Mirovnoj grupi mladih Dunav, Martina Uglik podsjetila je na aktivnosti ove udruge tijekom prošle godine za vrijeme koje su realizirali više od 300 aktivnosti.

“Posebno su aktivni volonteri koji dolaze iz mnogih zemalja, a uskoro skupina vukovarskih volontera odlazi u Gruziju. Imali smo 45 mladih uključenih u volonterske akcije. U narednom period, između ostalog, planiramo i dosta putovanja. Imat ćemo i prve aktivnosti, odnosno radionice i kampove vezane za jačanje kapaciteta u STEM području, dolazak 16 volontera, odlazak mladih iz Vukovara u Gruziju…”, rekla je Uglik.