Edgar, tornjak iz Vinkovaca, postao prvak Europe

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Prije nekoliko dana u Vinkovce je stigla titula prvaka Europe koju je na Euro Dog Showu, koji je održan u Warszawi, donio tornjak Edgar u vlasništvu Dragana Cvitkušića. Edgar je 14-mjesečni tornjak koji je ponio titulu najboljeg i najljepšeg mladog tornjaka u Europi za 2018. godinu. Cvitkušić kaže kako je Edgar nabavljen u uzgajivačnici Ane Kovač u Križevcima te da je njegova majka bila viceprvakinja svijeta, a otac ima titulu mladog prvaka Europe.

„tornjake držim devet godina i do sada smo imali niz zapaženih rezultata na raznim izložbama ali ovo je svakako najveći rezultat do sada. Ipak, nije mala stvar biti prvak Europe“, kaže Cvitkušić koji je inače djelatna vojna osoba u MORH-u.

Govoreći o ovoj pasmini kaže kako su oni psi koji imaju dušu. Tvrdi kako su veliki, ali i u isto vrijeme velike maze, te da su također i neprikosnoveni čuvari i iznimno odani. Uz to vole ljude i djecu. Po riječima Cvitkušića tornjake se ne može očekivati da se provlače i savladavaju prepreke za pse jer su to psi koji imaju svoje „ja“. Međutim, može ih se naučiti da slušaju osnovne zapovijedi svojih vlasnika.

„Kad za psa imate tornjaka onda imate sve. Kada sam osobno vidio kakvi su to psi, koliko spremni za igru i koliko odani odlučio sam da ću samo njih uzgajati. Nikada nisam požalio radi toga“, ističe Cvitkušić.

Dodaje i kako je o uzgoju tornjaka učio s interneta ali da su mu najviše pomogli stari uzgajivači koji mu prenijeli niz manjih ili većih tajni o održavanju dlake, što raditi kada im se dlaka linja, kako ih hraniti, održavati u formi… Pojašnjava da niti ishrana nije ista za tornjake koji se drže kao kućni ljubimci i za one koji se vode na natjecanja i izložbe.