Azap: Vjernik kršćanin ljubav prema domovini pokazuje djelima, a ne samo riječima

Foto: SPC Vinkovci

VINKOVCI, Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti danas proslavljaju blagdan Božića te su svečane božične liturgije služene u svim pravoslavnim crkvama u našoj županiji. Liturgijsko slavlje u vinkovačkoj pravoslavnoj crkvi Silaska Svetog Duha na Apostole služio je paroh vinkovački, protojerej stavrofor Predrag Azap poručivši u obraćanju vjernicima kako je upravo Božić prava prilika da se zapitamo volimo li mi Slavoniju stvarno ili samo riječima.

Po njegovim riječima vjernik krišćanin ljubav prema domovini mora pokazivati djelima, a ne samo riječima.

“Zamislite braćo da se svi na stranu dobra svrstamo, bez obzira “krstimo” li se zapadnim ili istočnim obredom i bratski zbijemo redove i oko dobra se okupimo. Da svako od nas ono što mu je zadaća uradi na najbolji način, sumnje nema, Bog Svevišnji bi nas pomogao, i ovu našu Slavoniju i našu državu Hrvatsku u kojoj živimo. Krajnje je vrijeme da u drušbvu počnemo afirmirati vrijednosti kao što su marljivost, rad, povjerenje i poštenje”, poručio je Azap.

Dotaknuvši se iseljavanja kazao je kako ne odlaze mladi u Njemačku, Švedsku, Irsku zato što je ovdje u Hrvatskoj siromaštvo, nego odlaze zbog nepravde, jer nemaju jednaku priliku za život.

“Čovjek se neprekidno nada da će biti bolje, to je poruka i ovogodišnjeg Božića. Vjernikova nada je prosvjed protiv nepravednosti. To je borba za ono da svi imaju jednake šanse. Svima je nama želja i božićna molitva u srcima da se naša djeca rađaju u našim gradovima i selima, a ne u dalekim, hladnim metropolama”, kazao je vinkovački paroh Predrag Azap.

Sinoć su vinkovački pravoslavni vjernici zapalili badnjak i tako obilježili početak proslave Badnje večeri te najavili dolazak Božića.