Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić razgovarao je s predstavnicama svih medicinskih sestara i medicinskih tehničara vinkovačke i vukovarske bolnice te domova zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji i Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije.

Ova godina je označena kao godina sestrinstva a ovogodišnje obilježavanje je u fokusu dvomjesečne borbe s pandemijom uzrokovanoj virusom COVID-19, u kojoj su medicinske sestre i medicinski tehničari, zajedno s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, dale sebe i više od maksimuma. Tijekom razgovora Galić je istakao dobru suradnju sa zdravstvenim ustanovama, a naročito suradnju tijekom posljednjih mjeseci kada je krenula kriza s koronavirusom te svima njima odao priznanje za njihovo humano djelovanje i brigu o bolesnicima. Ovom je prilikom izrazio svima njima zahvalnost i humanost u radu a naročito u borbi s virusom COVID-19, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te je spomenuo da su zaista dale sve od sebe kako bi pružile najbolju moguću uslugu u bolnicama i pomogli u liječenju i bržem oporavak oboljelih osoba.

„Da bi bila medicinska sestra mora se puno toga naučiti, biti spremna dijeliti, pomoći ljudima, jer je to prije svega humani posao. Za taj posao treba imati osjećaja i talenta. Postoji uzrečica koja ih jako dobro opisuje: *Ako spasiš život, onda si heroj. Ako spasiš sto života, onda si medicinska sestra.* Imamo izuzetno dobru suradnju sa zdravstvenim djelatnicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u bolnicama, domovima zdravlja, sa pojedinim službama, Zavodima za javno zdravstvo i  hitnu medicinu, a zahvaljujući toj suradnji rezultati u zdravstvenom sektoru su dobri“, rekao je Galić.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Općoj županijskoj bolnici Vukovar Agneza Aleksijević istaknula je tijekom razgovora profesiju kao i poteškoće s kojima se susreću u radu.

„Svi smo svjedoci ovih dana i mjeseci vezano uz korona virus, sestre su dale veliki obol, kao i uvijek do sada, a davati će i dalje. Brinemo za zdravlje i svih ostalih skupina bolesnih te pružamo skrb onima kojima je potrebna. U ovom poslu važna je ljubav prema ljudima. Kao i u svakoj struci ili profesiji problema ima, koji se rješavanju tako kako nailaze, zahvaljujući i našoj Hrvatskoj komori medicinskih sestara i Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara i svima onima koji žive sestrinstvo danas. Onima koji se žele baviti ovim poslom poručujemo da jedino s ljubavlju prema ovom zanimanju možemo dati kvalitetu i kvantitetu ovoj našoj profesiji“, rekla je Aleksijević.