Obilježen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

PETROVCI, U sklopu Europskog tjedna koji se obilježava od 8. do 14. svibnja, u Petrovcima je u nedjelju obilježen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

Tim povodom održana je svečana sjednica Koordinacije županijskog Vijeća nacionalnih manjina, upriličeni su folklorni nastupi folkornih skupina nacionalnih manjina te u dvorištu petrovačkog Doma kulture održan sajam na kojem su gastronomske specijalitete predstavili pripadnici rusinke, ukrajinske, srpske, bošnjačke, njemačke, mađarske i slovačke nacionalne manjine.

“Ako će se dalje nastaviti sadašnji odnos između većinskog i manjinskih naroda, vjerujem da će svima biti dobro”, poručila je predsjednica Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Rozalija Jakumetović.

Podsjetila je kako na području županije živi devet nacionalnih manjina.

“U našoj županiji 21 posto stanovništva čine nacionalne manjine i one su naše bogatstvo”, kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je nakon svečane sjednice obišao štandove s gastronomskom ponudom nacionalnih manjina zadržavši se na svakome od štandova te kušajući gastronomske delicije.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine, u Vukovarsko-srijemskoj županiji živi 20 posto pripadnika srpske, mađarske, albanske, rusinske, romske, njemačke, crnogorske, ukrajinske, slovačke i bošnjačke nacionalne manjine to jest svaki peti stanovnik naše županije pripadnik je jedne od tih manjina.

ĐURO KARALIĆ