Katastrofalni požar u Kanadi guta sve pred sobom, zahvaćeno 200.000 hektara, evakuirani desetci tisuća stanovnika

Foto: Pixabay

Proteklih dana požar u Kanadi poprimio je katastrofalne razmjere, a prema svim podacima i najavama ne vidi se mogućnost njegovog skorog gašenja. Prema navodima tamošnje Agencije za upravljanje hitnim stanjima Alberte požar se u subotu udvostručio i nastavio dalje širiti tako da je do sada zahvatio više od 200.000 hektara. Navode i kako su okolnosti povezane s požarom i njegovim širenjem ekstremnim kao i da situaciju dodatno otežavaju loši vremenski uvjeti, odnosno, suho vrijeme, temperature od gotovo 30 stupnjeva, vjetar jačine 40 kilometara na sat kao i nisko i iznimno suho raslinje. Radi svega toga stručnjaci očekuju kako će se požar i dalje širiti te da bi mogao zahvatiti i područje obližnje pokrajine Saskatchewan.

„Borba s vatrom, koja je uništila velike dijelove Alberte, mogla bi trajati mjesecima i to osobito ako se proširi na šumovita područja. Ovaj požar nikako nije pod kontrolom“, izjavila je premijerka Alberte Rachel Notley.

Prema njenoj zapovjedi svi stanovnici području koje je ugroženo požarom moraju biti evakuirani. Više od 1400 vatrogasaca, 133 helikoptera i 27 kamiona-cisterni borilo se s 43 različitih požara u pokrajini. Sedam je bilo totalno izvan kontrole, posebice u i oko Fort McMurrayja, naftnog središta kanadskog zapada. Jedina informacija koja koliko toliko ohrabruje je činjenica da se vatrena fronta udaljava od Fort McMurrayja i postrojenja za naftnu proizvodnju prema sjeveroistoku tako da ne predstavlja dodatnu prijetnju za stanovništvo ali zato uzrokuje velike štete za ekosustav. Hladniji i vlažniji zrak sljedećih dana mogao bi pridonijeti zaustavljanju ili smirivanju vatre ali kako navode vatrogasci to nije dovoljno. Naime, za smirivanje požara neophodne su obilnije kiše.

FOX.NEWS/IVAN MATIĆ