16 država svijeta koje nemaju svoju vojsku

U današnje vrijeme, koje je prepuno raznih prijetnji i izazova, gotovo nevjerojatno zvuči kako u svijetu postoje i neke od država koje nemaju ustrojenu svoju vojsku. Danas je čak takvih 16 država. Najvećim dijelom se radi o malim državicama za koje, većina običnih ljudi, niti ne zna gdje se nalaze. Među tih 16. država svijeta bez svojih vojski su:

Kostarika

Ustav ove južno američke države zabranjuje postojanje vojske još od 1949. godine. Ona je danas dom Sveučilišta mira Ujedinjenih naroda. .

Samoa 

Ova malena država nalazi se u Polineziji i nikada nije imala svoju vojsku. Samou po potrebi štiti Novi Zeland.

Lihtenštajn

Lihtenštajn je europska država koja je vojsku ukinula 1868. godine i to radi štednje. Formiranje vojske dozvoljeno je samo za vrijeme rata, ali se to nikada nije dogodilo. Interesantno je kako ova država danas ima drugi po redu najveći bruto domaći proizvod na svijetu i jednu od najnižih stopa nezaposlenosti.

Andora 

Poznata još i kao “porezni raj”, ova država u savezu je sa Španjolskom i Francuskom, ali nema svoju vojsku.

Dominika 

Ova malena karipska država nema svoju vojsku od 1981. godine.

Vatikan

“Što je sa Švicarskom gardom?”, mnogi će reći. Ona, zapravo, pripada Svetoj stolici, vrhovnoj vlasti Katoličke crkve, a ne Vatikanu, tako da se ne računa.

Tuvalu 

Poput Samoe i Tuvalu, članica Komonvelta u karibima, nikada nije imala svoju vojsku.

Grenada 

Ovaj otok nema svoju vojsku još od invazije SAD-a 1983. godine.

Kiribati

Ovo je još jedan pacifički otok koji nema svoju vojsku. Za očuvanje sigurnosti države oslanja se na pomoć Australije i Novog Zelanda.

Nauru

Za očuvanje sigurnosti i ove male države u Mikroneziji zadužena je Australija. Ipak, Nauru ima svoje naoružane policijske snage. Inače, ukupna dužina njenih putova iznosi samo 30 kilometara.

Sveti Vincent i Grenadini 

Unutrašnja sigurnost ove države u Karibima u nadležnosti je Specijalne službene jedinice, a za obranu je zadužen Regionalni sigurnosni sustav.

Sveta Lucija

Jedna od najomiljenijih karipskih turističkih destinacija posjeduje dvije male paravojne jedinice, ali ne i standardnu vojsku. Nadzire se putem Regionalnog sigurnosnog sustava. Radi se o sporazumu koji su potpisale Antigva i Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Sent Kits i Nevis i Sveti Vincent i Grenadini. Interesantno je i kako je telefonski pozivni broj za ovu državu 1.

Solomonski otoci

Nakon nemira iz 2006. godine i intervencije Australije i Novog Zelanda, na Solomonskim otocima nema pripadnika niti jedne vojske.

Palau

Još jedna država bez vojske na Pacifiku, a koju štite SAD Dogovorom o slobodnoj asocijaciji.

Maršalovi otoci
SAD su preuzele odgovornost za obranu Maršalovih otoka pod Dogovorom o slobodnoj asocijaciji.

Savezne Države Mikronezije

Ista vrsta sporazuma važi i za Mikroneziju.

IVAN MATIĆ