Započeli 22. dani Josipa i Ivana Kozarca

------ Kultura 2 stupca

VINKOVCI, Polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca te na grob Miroslava Slavka Mađera na vinkovačkom Gradskome groblju, u četvrtak je započela književno-znanstvena manifestacija 22. dani Josipa i Ivana Kozarca.

U sklopu manifestacije, koja je posvećena vinkovačkim književnicima Josipu Kozarcu (Vinkovci, 1858.-Koprivnica, 1906.) i Ivanu Kozarcu (Vinkovci, 1885.-1910.), u četvrtak navečer će se u vinkovačkoj Kavani Aurelia održati pjesnička večer “Rekvijem za Vanju Radauša”, a u petak priredba “Živi kapitali”, u sklopu koje će desetak istaknutih hrvatskih književnika posjetiti srednje škole u Vinkovcima te učenicima čitati svoja djela.

Istoga dana uprličit će se i dodjela ovogodišnjih književnih i znanstvenih nagrada “Josip i Ivan Kozarac”. Nagrada za životno djelo bit će dodjeljena akademkinji Dubravki Oraić Tolić. Godišnju nagradu za knjigu godine u području književnosti primit će Luka Bekavac za knjigu “Policijski sat” (Fraktura, Zagreb, 2015.), a u području znanosti Krešimir Bagić za knjigu “Uvod u suvremenu hrvatsku književnosti 1970.-2010.” (Školska knjiga, Zagreb, 2016.). Poveljom uspješnosti nagrađena će biti Ljubica Biljan za knjigu “Jakobov san” (Pučko otvoreno učilište, Velika Gorica, 2015.).

Ovogodišnji “Dani Josipa i Ivana Kozarca” završit će u subotu tradicionalnom priredbom „Jutro poezije“.

Đuro Karalić

Foto: Privlačica d.o.o.