Potvrđena nova Vlada, a među članovima i Vinkovčanka Gabrijela Žalac

ZAGREB/VINKOVCI, Hrvatska je u srijedu navečer dobila novu, 14. Vladu pošto što je Sabor nakon cjelodnevne rasprave, glasovima većine zastupnika iskazao povjerenje premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ) i njegovim ministrima.

Plenkovićeva Vlada ima 19 ministarstva, četvero potpredsjednika, koji su ujedno i ministri. Među ministrima i ministricama troje je Slavonaca, ministar financija Brođanin Zdravko Marić, ministar poljoprivrede Virovitičanin Tomislav Tolušić te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Vinkovčanka Gabrijela Žalac.

Na mjesto ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac došla je s pozicije direktorice Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije HRAST, u kojoj  je bila tek nekoliko mjeseci. Prije imenovanja  za direktoricu Agencije HRAST bila je pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije. Rođena je inače u Vinkovcima 1979. godine. Završila je Ekonomski fakultet, a usavršavanje je nastavila na poslijediplomskom doktorskom studiju za management.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) utvrdilo je u srijedu navečer zamjene za zastupnike koji su otišli u izvršnu vlast, te zamjene još treba potvrditi Sabor na plenarnoj sjednici.

Među inima, u Saboru tako neće sjediti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zamjenit će ga Marija Balić dok će predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a Dražena Milinkovića mijenjati županjski gradonačelnik Davor Miličević.

Đuro Karalić

Foto: Ivan Matić