Obilježen Dan međunanrodnog priznanja Hrvatske i završetka mirne reintegracije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je obilježena 32. obljetnica Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

„Mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja spašeni su mnogi životi i na tome trebamo biti zahvalni svima, od ljudi u odorama Hrvatske vojske i policije do politike i diplomacije. Koliko je to važno vidimo sada kada u okruženju imamo slična događanja i kada možemo usporediti koliko smo bili slabi u međunarodnom okruženju, a ipak smo se izborili za svoju državu i vratili se na svoje granice“, rekao je župan vukovarsko-srijemske županije Damir  Dekanić koji je predvodio izaslanstvo Vukovarsko – srijemske županije. 

Podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Vukovara, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, koji je rekao kako ovaj dan treba slaviti kao i da se treba sjetiti tih vremena te čestitati građanima.

„Mirna reintegracija je ostvarila kapitalne ciljeve ali se može razgovarati o tome u kojoj razini je to učinjeno. I poslije mirne reintegracije ostalo još puno nedovršenog posla poput kažnjavanja krivaca za ratne zločine. Trebali bi živjeti državu u kojoj bi nas bilo puno više nego što nas ima, trebali bi se više oslanjati na vlastite snage i jačati svoje kapacitete i na tom treba predano raditi“, rekao je Penava.