Bernardica Juretić: Želimo stvoriti sustav bez gladne djece i osoba koje kopaju po kontejnerima

ŽUPANJA; VUKOVAR, U sklopu cjelodnevne posjete Vukovarsko-srijemskoj županiji ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić posjetila je centre za socijalnu skrb u Županji i Vukovaru te sigurnu kuću na istoku Hrvatske.

„Želim obići sve ustanove kako bih vidjela sva polja djelovanja, odnosno, s kim radim i što radimo. Puno je problema na terenu. Sustav socijalne skrbi je zapušten iako je bilo više reorganizacija. Umjesto da se djelatnike u sustavu rasterećuje njih se sve više nagomilava poslom. Tako imamo nezadovoljne djelatnike ali i nezadovoljne korisnike“, rekla je Juretić nakon sastanka s županom Božom Galićem.

Istaknula je kako joj je cilj, ako bude prilike, stvoriti sustav centara za socijalnu skrb u kojem bi bili zadovoljni i djelatnici i korisnici. Na novinarski upit oko naknada novorođenčadi ministrica je rekla kako će se one isplaćivati za svu djecu rođenu od 1. rujna i da za sada nema posebnih kriterija. Odgovorila je i na optužbe iz nekih udruga rekavši kako su svi koji su tražili razgovor primljeni i da su obavljeni razgovori s njima ali i da su tijekom rada ove Vlade detektirani problemi i napravljeni brojni projekti koji trebaju omogući da u Hrvatskoj više nema gladne djece niti osoba koje kopaju po kontejnerima. Nakon posjete sigurnoj kući Juretić je rekla kako je žalosno što žene dugo trpe i dugo čekaju na udaljavanje od nasilnika.

„U velikom broju slučajeva nakon nekog vremena napuštaju skloništa i vraćaju se u kući gdje su pretrpjele neki oblik nasilja. Statistike, nažalost, govore o stalnoj potrebi povećanja smještajnih kapaciteta sigurnih kuća, zbog stalnog porasta nasilja u obitelji“, rekla je Juretić.

Voditeljica programa  pružanja egzistencijalne zaštite  i psiho-socijalne podrške ženama žrtvama nasilja na području Vukovarsko-srijemske županije Ivana Sučić rekla je da Sigurna kuća, osim što omogućava smještaj ženama žrtvama obiteljskog nasilja te njihovoj djeci, ima i Savjetovalište u kojemu stručnjakinje pružaju usluge psihosocijalne i pravne pomoći.

„Trenutno u Sigurnoj kući VSŽ imamo 4 žene i osamnaestero djece. U zadnjih godinu i pol dana smo popunjeni kao nikada do sada i često smo primorani odbijati smještaj te od resornog ministarstva tražiti suglasnost za prekomjerne korisnike. U pojedinim skloništima postoje čak i liste čekanja“, rekla je Sučić.

IVAN MATIĆ