O miru treba stalno razgovarati, graditi ga i živjeti ga

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Europskog doma Vukovar i ove godine obilježena je obljetnica formalnog završetka mirne reintegracije s kojom je hrvatsko Podunavlje mirnim putem vraćeno u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. Tim povodom izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić predstavila je i novu web stranicu na kojoj su istaknute sve informacije o mirnoj reintegraciji, odnosno mjesta gdje se one mogu pronaći.

„O miru treba stalno razgovarati, graditi ga i živjeti ga. Hrvatska i dalje puno više vrednuje vojno redarstvene operacije nego mirnu reintegraciju ali i tu ima pomaka pa je tako prije četiri godine Vlada RH 15. siječanj proglasila spomen danom. Prije godinu dana HRT je napravio dokumentarni film sa sudionicima mirne reintegracije“, rekla je Antunović Lazić.

Govoreći o samom procesu mirne reintegracije kazala je kako je on jedna od najuspješnijih operacija UN-a uopće te da se ta iskustva mogu koristiti bilo gdje u Europi ili svijetu. Istaknula je i kako su za provođenje mirne reintegracije zaslužni svi građani Vukovara, okolnih mjesta ali i cijele Hrvatske kao i međunarodna zajednica.  

„Mirna reintegracija nije samo donijela mir u ove krajeve nego je spasila i brojne živote. Unatoč tome mirna reintegracija i dalje nema status kakav imaju vojno redarstvene operacije u Hrvatskoj“, rekla je Antunović Lazić.

Govoreći o tome kako se u Vukovaru obilježava ova obljetnica podsjetila je da ju je Europski dom Vukovar počeo obilježavati na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika ali i da se u godinama koje su slijedile ta obljetnica nije isto obilježavala. Na današnjem skupu, koji je održan u Gradskom muzeju Vukovar, sudjelovao je njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Christian Hellbach.