Latinović: Rad vrtića odvija se prema pravilnicima i zakonima

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kada je riječ o odgoju i obrazovanju djece u Vukovaru njihovo odvajanje, odnosno posebni razredi i skupine, započinju još u dječjih vrtićima. Slijedom toga od prvih godina mirne reintegracije u Vukovaru postoje dva dječja vrtića – Vukovar 1. i Vukovar 2. Oba su u vlasništvu Grada Vukovara s osnovnom razlikom da se odgoj mališana u Dječjem vrtiću Vukovar 1. odvija na hrvatskom jeziku i pismu, a u Dječjem vrtiću Vukovar 2. na srpskom jeziku i pismu.

Na taj način mališani već godinama idu u dvije gradske ustanove pri čemu se, kada se žele istaknuti podjele, najčešće spominje objekt u gradskoj četvrti Borovo naselje u kojem svoje skupine imaju oba vrtića. Mediji su i više navrata objavljivali priloge u kojima se vidi kako prilikom dolaska u vrtić dio roditelja sa svojom djecom odlazi lijevo, a drugi dio roditelja sa svojom djecom desno. Razlika je ta što se u jednom djelu objekta nalaze prostorije u kojima borave djeca iz Dječjeg vrtića Vukovar 1. dok su u drugom dijelu objekta prostorije u kojima borave djeca iz Dječjeg vrtića Vukovar 2.

O tome kako se odvija odgoj djece u vrtićima razgovarali smo s ravnateljicama oba Dječja vrtića, Mirjanom Kulić i Marinom Latinović.

„Dječji vrtić Vukovar 1. trenutno pohađa oko 600 djece podijeljenih u 28 skupina. Djelujemo trenutno u šest objekata, a u pripremi je i sedmi objekt koji će se nalaziti u Petrovcima“, rekla je Kulić.

Dodaje kako iz godine u godinu raste broj djece u ovome vrtiću tako da se već javlja i problem s nedostatkom prostora o kojemu će se morati razmišljati idućih godina. Ove godine Dječji vrtić Vukovar 1. ima i najbolji vrtić u Hrvatskoj. Prema njenim riječima dva vrtića dijele prostorije jednoga objekta samo u Borovu naselju. Ipak, ističe i jako dobru suradnju s Dječjim vrtićem Vukovar 2. te ravnateljicom i zaposlenicima toga vrtića. Podsjeća i kako zajedno provode projekt pod nazivom „Super je biti različit“ kao i da koriste neke zajedničke prostorije, igrališta, kuhinju, tehničko osoblje… Isto tako i na nekim manifestacijama sudjeluju zajedno.

Isto potvrđuje i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 2. Marina Latinović napominjući kako oba vrtića imaju istog osnivača ali i da rade po zakonu i pravilnicima. Prema njenim podacima Dječji vrtić Vukovar 2. trenutno broji oko 200 djece s tim da i u tome vrtiću broj djece iz godine u godinu raste. Isto tako raste i broj skupina djece u vrtićima tako da će od jeseni imati deset skupina u tri objekta u gradu u kojima djeluju. Latinović kaže i kako bi voljela da, kada se nešto piše o radu vrtića, da se nazove i njih kako bi oni predstavili svoj rad i iznijeli prave, točne i precizne informacije.

„Jedina razlika između rada dječjih vrtića Vukovar 1. i Vukovar 2. je ta što se odgoj djece u vrtiću Vukovar 2., ili kako mi kažemo igranje“, odvija na srpskom jeziku i pismu. Slijedom zakona svakoga dana djeca imaju i po dva sata hrvatskog jezika. Isto tako treba znati i kako je program rada Dječjeg vrtića Vukovar 2. odobren u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje, kao i svi drugi vrtići, redovito šaljemo svoja izvješća.

Dodaje i kako su dva vrtića poduzeli velike napore u unaprjeđivanju i promociji stvaranja boljih i kvalitetnijih uvjeta za djecu i zaposlene kao i da zajedno rade i u drugim aktivnostima. Istaknula je i kako Dječji vrtić Vukovar 2. ima jako dobru suradnja s osnivačem, odnosno Gradom Vukovarom.

Isto tako treba znati i kako se odgoj djece u vrtiću Vukovar 2. odvija po Zakonu o predškolskom odgoju koji također donosi stavku prema kojoj djeca nacionalnih manjina imaju pravo na obrazovanje nacionalne manjine.

Tekst je potican sredstvima u sklopu projekta Novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

AUTOR: NIKOLINA BRADARIĆ