Dehidracija – u ove vruće dane nikako nije dobri ignorirati je: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

Foto: Ilustracija Pixabay

Više od polovice naše tjelesne težine čini voda. Čovjek gubi vodu stalno – znojenjem, plakanjem, pa čak pomalo i samim disanjem. Nedostatak vode u organizmu dovodi do pojave dehidracije. Blaga dehidracija očituje se pojavom glavobolje, umorom pa čak i lošim raspoloženjem. Pojava žeđi prvi je znak početka dehidracije.

Drugim riječima, kada osjetite žeđ, već ste malo dehidrirali. Kod djece i starijih ljudi često se događa odgođena pojava žeđi. Stoga je prijedlog da svako malo popijete barem par gutljaja vode kako bi prevenirali pojavu dehidracije. Ako primijetite ozbiljne simptome dehidracije, potrebno je odmah pozvati liječnika.
Najčešći i prepoznatljivi simptomi su:

vrtoglavica, glavobolja ili nesvjestica

povraćanje

ubrzan rad srca

nedostatak energije.

Ako inače ne osjećate žeđ ili nemate naviku piti vodu, smislite neki sistem koji će vam osigurati dovoljno tekućine kroz dan. Konkretno, i ja sam jedna od onih osoba koje nemaju naviku piti vodu i rijetko kad osjećam žeđ iako se znaju već pojaviti i simptomi blage dehidracije. Stoga je moj sustav prevencije sljedeći – ujutro čim se probudim popijem čašu od 2 dcl vode. Zatim si natočim bocu od 0,5l koju nosim sa sobom te ju moram popiti u iduća 3 sata. Nakon toga ponovno punim bocu i moram ju popiti u iduća 3 sata. I tako sve do navečer. Tako osiguravam svom tijelu svu
potrebnu tekućinu. Možda je to sustav koji bi i vama mogao koristiti. Ako nije, budite slobodni osmisliti neki svoj.

Lorena Draženović specijalizirala je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistra je kineziologije, kineziterapeut i Halliwick instruktor. Za znanstveni rad o temi “Pet zastava, pet medalja, osam Olimpijskih igara: Jasna Šekarić – studija slučaja” nagrađena je Rektorovom nagradom. Već na trećoj godini fakulteta počela je volonterski raditi s djecom s teškoćama u razvoju, a u tom području djeluje i danas. Sudjelovala je na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko nagrada za iste.