Obilježen Dan logoraša, najavljene sudske rasprave na sudu u Beogradu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenca kod spomen ploče u Nemetinu i potom svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježilo je Dan logoraša. Ovaj dan obilježava se na dan najveće ratne ratnih zarobljenika koja je, po principu „svi za sve“, održana 14. kolovoza 1992. godine kod Nemetina. Toga dana je iz srbijanskih logora razmijenjeno ukupno 714 logoraša od kojih su neki i po devet mjeseci proveli po logorima u Srbiji.

„Kroz srbijanske logore je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 30.000 osoba od čega je status logoraša ostvarilo njih oko 8.000. Najčešći razlog tome su ta 72 sata koliko je osoba, po zakonima Hrvatske, morala biti zatočena da bi dobila status logoraša. Tako niti zatočeni u logoru Ovčara nemaju status logoraša iako je tamo ubijeno 200 ranjenika i civila“, rekao je predsjednik HDLSKL Danijel Rehak.

Predsjednik vukovarske podružnice ove udruge Zdravko Komšić podsjetio je kako je po logorima ubijeno 300-ak zatočenika kao i da nitko za te zločine još uvijek nije odgovarao.

„Država pokušava procesuirati neke od odgovornih za naše zatočenje ali i pored toga ne vidimo nekih posebnih pomaka. Bivši logoraši očekuju od države da nam pomogne, ili da mi pomognemo državi, da dobijemo određenu odštetu i satisfakciju za dane provedene u logorima. Želimo i da se ukine jurisdikcija Srbije za navodno počinjene ratne zločine ovdje po cijenu da se Srbiji onemogući ulazak u EU. Radi te jurisdikcije mnogi od nas su na tjeralicama zbog čega ne smijemo napuštati Hrvatsku“, rekao je Komšić.

Ovom prilikom logoraši su napomenuli i kako je skupina logoraša u srpnju prošle godine podignula građansku tužbu pred Višim sudom u Beogradu kojom traže nadoknadu za sve preživljeno u logorima u Srbiji. Odštetni zahtjevi kreću se od 1.000 do 80.000 eura. U Lipnju ove godine održano je i pripremno ročište kada su tužbe i potvrđene te je za kraj godine najavljeno održavanje i glavnih rasprava.

„Prihvatanjem tužbi Srbija je potvrdila kako su na njenom području postojali logori. Uostalom neki od zatočenika su dobivali i potpisane potvrde da su bili zatočeni. Poštovali smo proceduru pa smo pokrenuli i postupak pomirbe, odnosno, nagodbe. Srbija ima rok od 60 dana, 40 dana je već prošlo, da prihvati nagodbu“, rekao je predsjednik županijske organizacije udruge Dragutin Guzovski.