Penava: Nekima u Hrvatskoj i dalje smetaju vrijednosti Domovinskog rata

Foto: Đuro Karalić

Uoči ovogodišnje Kolone sjećanja, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je ustvrdio kako je posljednjih dana postalo jasno da u Republici Hrvatskoj smetaju vrijednosti Domovinskog rata te Hrvatske obrambene snage, a kroz medije i aktualni rad političkih opcija stvara se netrpeljivost i pritisak na one koji su branili Hrvatsku.

Stoga, Kolona sjećanja je, kako navodi, upravo posvećena onima koji su pod najvećim pritiskom jer su branili svoju domovinu.

Poručio je kako će Kolona sjećanja biti predvođena od strane hrvatskih branitelja Vukovara te članova obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) koji su branili Vukovar.

Istaknuo je i kako će na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara na zgradi Gradske uprave Grada Vukovara kao i na Vukovarskom vodotornju biti izvješen banner na kojem će biti grbovi svih šest ratnih postrojbi koje su branile Vukovar – ZNG-a. 1. i 3. gardijske brigade, 204. vukovarske brigade, HOS-a i policije.

„Kroz zajedništvo hrvatskih ratnih vojnih postrojbi smo bili u prošlosti, a biti ćemo i danas, kao i u budućnosti te smatramo da je napad na jednu ratnu postrojbu napad na sve ratne postrojbe. Kroz dane koji su prethodili vidjelo se čemu većina hrvatskog naroda teži. U Vukovaru je teško živjeti s ovim teretom, ali on ima jednu ljepotu koja je u većini Hrvatske nestala, a to je da su stvari kristalno jasne. Tako je bilo i ovoga puta“ , rekao je Penava.

Uputio je poziv svima da budu dio ovogodišnje Kolone sjećanja.

Dolazak SDSS-ovog Milorada Pupovca 17. studenoga u Vukovar kako bi odao počast žrtvama, Penava je nazvao zločestim.

“Taj čin je zločest, provokativan, usmjeren protiv onoga zbog čega se mi okupljamo”, ustvrdio je rekavši kako su u Koloni sjećanja dobrodošli svi, pa i politički predstavnici SDSS-a”.

“Ali, koliki apsurd je to kad ti isti ljudi dođu dan ranije s namjerama i bacaju vijenac srpskim žrtvama. Imamo malicioznu strukturu i ljude koji omalovažavaju žrtvu Vukovara s tim činom gdje odjednom ne postoje dobri i loši dečki, agresori i branitelji, nego se samo taj dan u Vukovaru i Domovinskom ratu drugačije dijele žrtve, odjednom ne postoji zlostavljač i pravednik. Jasno je da je riječ o političkoj provokaciji u elementima Vlade. Da je imalo dostojanstva u Vladi, to bi se zaustavilo”, rekao je.

“Toga nažalost nema. Hoćemo li se mi samoorganizirati opet, hoće li to napraviti netko treći ili ćemo imati cirkus kao dosad, novu sol na vukovarsku ranu, reći će vrijeme, ali vidimo kuda smjera i Milorad Pupovac i Andrej Plenković kad to dozvoljava”, poručio je Penava.