Za vrtiće i dalje najviše izdvajaju mali i srednji gradovi, rekorderi su Vinkovci i Nin

Za vrtiće i dalje najviše izdvajaju mali i srednji gradovi, rekorderi su Vinkovci i Nin, piše gradonačelnik. hr dodajući kako su u top 10 gradova s najvećim izdvajanjem za vrtiće u prošloj godini još i Oroslavje, Dugo Selo, Bjelovar, Varaždinske Toplice, Mursko Središće, Knin, Kaštela i Novi Marof. Gleda li se pak izdvajanje za predškolsko obrazovanje u odnosu na broj stanovnika, tu su još Samobor, Knin, Poreč, Prelog i Sveta Nedjelja.

Prema prošlogodišnjem istraživanju, u preko 150 hrvatskih općina mališani nisu imali priliku ići u vrtić, jer vrtića nema. A negdje gdje ih i ima, nisu dovoljno veliki da prihvate svu djecu. To je i bio jedan od razloga zašto je kroz EU novac pokrenut projekt kojim će se omogućiti jednaka dostupnost vrtića za svu djecu, a ne samo ovisno o tome je li grad ili općina bogata ili siromašna. Zato trenutačno nema grada u kojem se ne gradi vrtić, a velikim dijelom su gradnje ciljane na općine, tj. ruralna područja, kako bi se i tamo pružila prilika mališanima pohađati vrtić. Cilj EU je da do sljedeće godine 95 posto djece pohađa vrtić.

Diljem Hrvatske gradi se, tako, ili obnavlja oko 500 vrtića, a njih oko 200 je u naseljima do 5.000 stanovnika, jer se kroz Program ruralnog razvoja u manjim mjestima žele unaprijediti životni i radni uvjeti, te osigurati kvalitetna komunalna i društvena infrastruktura.

Prema podacima Ministarstva financija, u prvih deset gradova s najvećim izdvajanjima su isključivo mali i srednji gradovi, a rekorderi Vinkovci i Nin, navodi gradonačelnik.hr. 

Grad Vinkovci iz proračuna je tako za vrtiće izdvojio 9,50 posto proračuna, slijedi Nin sa 8,60 posto, te Oroslavje s 8,09 posto. U prvih deset su još Dugo Selo, Bjelovar, Varaždinske Toplice, Mursko Središće, Knin, Kaštela i Novi Marof.

Gleda li se pak izdvajanje za predškolsko obrazovanje u odnosu na broj stanovnika, Nin je sa 1.127,7 kuna po stanovniku uvjerljivo vodeći grad, pa Vinkovci sa 315,4 kuna, Samobor 300 kuna, a slijede Knin, Poreč, Prelog, Bjelovar, Sveta Nedelja, Dugo Selo i Oroslavje.

Foto: Đuro Karalić

Dječji vrtić Vinkovci od jeseni će pohađati 30 mališana više nego lani. Upisano ih je 473, dok ih je lanjsku godinu pohađalo 443. Za sada liste čekanja nema. 

Dječji vrtić Vinkovci ima šest vrtića i jedne jaslice. U vrtićima se nudi primarni cjelodnevni 10-satni program, poludnevni 5- satni program, program predškole, sportske igraonice, rano učenje engleskog jezika i program vjerskog katoličkog odgoja u predškolskim ustanovama.

“U prošloj godini smo uspješno proveli projekt energetske obnove tri objekta Dječjeg vrtića Vinkovci: Stribor, Budućnost i Pčelica.  Vrijednost je ovog projekta bila je 3.209.254,35  kuna, sufinanciran je od strane  Europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uz značajno partnerstvo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad je također iz vlastitih sredstava osigurao dodatnih gotovo 600.000 kuna za dodatno unutarnje uređenje prostora vrtića.Na ovaj način osiguran je i sigurniji i ugodniji  boravak djece u našim vrtićima što u konačnici podiže i razinu  kvalitete usluge ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja”, kaže gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. 

Trenutačno je u postupku izrada glavnog projekta izgradnje novog dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ na mjestu dosadašnjeg vrtića, koji će imati kapacitet od 200 dmališana, što je više nego sada.

“Temeljem iskustva drugih gradova odlučili smo se za princip modularne gradnje budući se  ostavlja na taj način i  mogućnost jednostavne i brze kasnije nadogradnje dječjeg vrtića ukoliko se ukaže potreba za proširenjem, te se nadamo da ćemo novi objekt dobiti u što skorijoj budućnosti”, kaže gradonačelnik.

Mjesečna ekonomska cijena po djetetu iznosi 1.250 kuna za primarni 10- satni program za djecu vrtićke dobi tj. 1.300 kuna za primarni 10-satni program za djecu jasličke dobi. Uz subvenciju Grada, za prvo dijete roditelji plaćaju 650 kuna za vrtić, tj. 750 za jaslice, za drugo 450, odnosno 500 kuna, a za istovremeni smještaj trećeg djeteta za vrtić i jaslice cijena je 100 kuna.

Prema Odluci o Socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca iznos cijene koju plaćaju roditelji se umanjuje za 30 % ukoliko prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 1.200 kuna. Također, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Vinkovci uz ispunjavanje uvjeta prihoda, od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, djeca iz udomiteljskih obitelji,  djeca žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez oba roditelja.

Što se pak tiče vrtića drugih osnivača, mjesečna ekonomska cijena po djetetu je ista, uz nešto manje subvencije od strane Grada. Od lani osiguravaju pomoćnike za djecu s poteškoćama u razvoju, piše gradonačelnik.hr..