Obilježen Dan logoraša

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prigodnim programom u Nemetinu i Vukovaru, gdje je održana svečana akademija, danas je obilježen Dan logoraša i 30. godišnjica velike razmjene logoraša kada je 14. kolovoza 1992. godine  na slobodu u Hrvatsku došlo 714 hrvatskih logoraša iz srpskih logora. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić kazao je kako bivši logoraši 14. kolovoz slave kao svoj drugi rođendan.

„U srbijanskim logorima bilo je oko 7.500 logoraša od čega je iz Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije bilo oko 4.500 logoraša. Još više je onih koje nije upisao Međunarodni Crveni križ i koji zato nemaju status logoraša“, rekao je Komšić.

Dodao je kako Srbija niti danas ne priznaje da je njenoj teritoriji bilo logora i da su se u njima događali zločini ali i da su bivši logoraši na srbijanskim sudovima pokrenuli sudske postupke u kojima traže da ih se obešteti za svaki dan proveden u logorima, svaku ozljedu…

„Čekamo hoće li biti presuđeno u našu korist ili neće. Ukoliko ne bude žaliti ćemo se dalje na sud u Strasbourg gdje očekujemo da će biti presuđeno u našu korist. Logoraši s područja Dubrovnika i okolice, koji su bili zatočeni u Crnoj Gori, dobili su odštete za to. U tim nastojanjima imamo punu potporu premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH koji su angažirali pravni tim za tu namjenu“, rekao je Komšić.