Vukovar: Započelo suđenje Josiću, pa prekinuto

VUKOVAR, Na Općinskom sudu u Vukovaru u srijedu je započeo sudski postupak protiv predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića u svezi događaja od 2. rujna 2013. godine, kada je u Vukovaru došlo do razbijanja dvojezičnih ploča, postavljenih na zgrade državnih institucija u tome gradu.

Međutim, suđenje nije održano jer je ustanovljeno kako Josićev odvjetnik nije dobio poziv za raspravu.

“Tereti me se da sam organizator svih događanja toga dana, odnosno, da sam nagovorio i izmanipulirao ljude koji su potom razbili postavljene ploče. Za to se optužuje mene i Stevu Culeja kojemu se upravo zbog toga želi skinuti saborski imunitet”, izjavio je novinarima Josić.

Podsjetivši kako je kaznenim nalogom, koji je uslijedio ubrzo nakon tih događanja, već bio osuđen na osam mjeseci zatvora i dvije godine uvjeta, poručio je kako će se vidjeti hoće li sada ta kazna ostati ili će biti preinačena.

“Imam niz svjedoka koji će moći potvrditi da ja nisam nikoga nagovorio da učini bilo što ako to on ne želi”, zaključio je Tomislav Josić.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izvjestio je kako se Tomislavu Josiću “nejasnom, zbrkanom i opskurnom optužnicom danas u Hrvatskoj, u gradu kojega je opet morao braniti od bezakonja i agresije, na teret  stavlja vođenje građanske inicijative imena Stožer za obranu hrvatskog Vukovara”.

“Josić nikada i nigdje nije dotaknuo ni udario ni oštetio nijednu protuzakonitu natpisnu  ploču. Nikada i nigdje nije uvrijedio ni prozivao srpsku nacionalnu manjinu“, navode iz Stožera dodajući kako mnogi aktivisti te građanske inicijative danas prolaze sramotne sudske procese.

ĐURO KARALIĆ