Otkriven spomenik Siluete u spomen na ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i branitelje odvedene iz bolnice

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U sklopu obilježavanja Dana logoraša uz cestu Vukovar – Sotin, kod skretanja za Ovčaru, otkriven je spomenik Siluete. Spomenik je podignut u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

Spomenik su otkrili Tomislav Baumgertner, otac na Ovčari ubijenoga Tomislava Baumgertnera, i Valentina Rehak, kći nedavno preminuloga predsjednika Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka. Čelični spomenik, koji dočarava ljudske figure s rupama u tijelu od strijeljanja, izradio je vukovarski kipar Dubravko Dujić Dunja na inicijativu Danijela Rehaka.

“Spomenik upozorava prolaznike na zločin koji se dogodio tri kilometra dalje i svjedoči da će naše sjećanje na taj zločin živjeti zauvijek”, rekao je Dujić.

U ime organizacijskog odbora okupljene je pozdravio predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić koji je rekao da su ovu lokaciju odabrali kao putokaz prema Ovčari, jednoj od najvećih masovnih grobnica iz Domovinskoga rata u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci 200 žrtava.

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić kazao rekao da nikada nije dosta spomen obilježja žrtvama iz Domovinskoga rata, a ovaj je spomenik postavljen na dobrome mjestu.

“Ovčara je teška mrlja koja se dogodila u Domovinskom ratu i nadam se da se više nikada i nigdje neće ponoviti. Obilježavanje takvih mjesta je potrebno”, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.