Nakon blagdana vrijeme je za detoksikaciju: Što jesti?

Foto: Pixabay/skeeze

Meso, kolači, alkohol za mnoge su obilježje blagdana, a s obzirom na to da u konzumaciji hrane i pića u to doba često pretjeramo, siječanj je idealno vrijeme za detoksikaciju organizma.

Nakon blagdana vrijeme je za čišćenje organizma. 

Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima. Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se akumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva pripremljeni primjerice od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća, preporučuje gastro.24sata.hr. 

Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Ujedno, nije zanemariva činjenica da je juha od rajčice poznati borac protiv mamurluka.

Svakako pripazi na dovoljan unos tekućine, osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima – čistačima organizma. Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i agrumima jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.

Svakako, uživaj u maštovitim povrtnim salatama, one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam “čiste” od otrova. Salate začini kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. U detoksikacijskoj dijeti kao izvor proteina preporučuju lagani obroci s ribom te mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi. U svakodnevnu prehranu uvrsti i fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike jer će oni ubrzati “uspavanu“ probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji.

Pročitajte više na: https://gastro.24sata.hr/spajza/nakon-blagdana-vrijeme-je-za-detoksikaciju-sto-jesti-24505 – gastro.24sata.hr