Novo popuštanje epidemioloških mjera, radno vrijeme ugostitelja produžiti će se do 2 sata

Foto: www.vlada.hr

ZAGREB, Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković najavio je popuštanje epidemioloških mjera koje na snagu stupaju sutra.

“Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima na otvorenom i u zatvorenom će se povećati što se tiče osoba bez covid-potvrda, a broj će biti bez ograničenja kad su u pitanju osobe s covid-potvrdama. Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2. Planira se ukidanje samoizolacija za djecu predškolske dobi osim u slučaju obiteljskog kontakta i ukidanje samotestiranja školaraca jednom tjedno. Ublažit će se i mjere vezane za različite zabavne, sportske, vjerske i turističke, kao i političke djelatnosti”, rekao je Plenković.

Kazao je kako se vidi da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši nego što su bili prije kao i da je oko 70,6 posto populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je koje mjere i na koji način se ublažavaju napominjući kako se za ugostitelje mijenja još jedna stvar. Naime, osim radnog vremena, a to je da će sada objekti s kontroliranim ulaskom moći posluživati sve goste, ne samo one koji sjede. Ovo se odnosi na objekte u kojima će svi gosti imati covid-potvrdu. Ipak, napomenuo je kako dalje ublažavanje mjera nikako “ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno”.