Nove 2 pozitivne osobe na COVID – 19, ukupno pozitivne 32 osobe

Foto: koronavirus.hr

VUKOVAR, Prema najnovijim informacijama županijskog Stožera Civilne zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo 2 nove pozitivne osobe iz Vinkovaca tako da je ukupni broj oboljelih od Covida – 19 narastao na 32.

U protekla 24 sata testirane su 32 osobe, a sveukupno dosad na području županije testirano je 399 osoba. U samoizolaciji na području naše županije nalazi se 571 osoba. Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti. I dalje imamo na COVID-19 pozitivna 3 liječnika, 2 medicinske sestre, 3 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstvenog djelatnika. Ukupno je 21 liječnika, 39 medicinske sestre, 8 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji. 

„U županiji za sada nemamo niti jednu sumnju na ulazak virusa u bilo koji Dom za starije na području županije. Jučer popodne dobili smo informaciju kako 4 korisnika Centra za rehabilitaciju Mala Terezija pokazuju blaže simptome. Odmah smo organizirali uzimanje briseva. Danas  smo dobili informaciju kako su sva 4 nazala negativna“, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić.

Posebno je istaknula kako se mlade osobe, s dolaskom ljepšeg vremena, ne drže propisanih mjera tako da ih se, kako je rekla, može vidjeti u grupama i da se ne drže propisanog rastojanja. Ponovno je pozvala sve građane da se u vrijeme Uskrsa suzdrže od posjećivanja, čestitanja, a sve kako ne bi došlo do širenja virusa.  

„U županiji postoje 3 doma kojima je osnivač županija i još 28 privatnih domova. Ukupno je u domovima smješteno  1212 korisnika. U svim domovima je pojačan nadzor. Svi na dnevnoj razini dostavljaju izvješća o stanju u svojim domovima. U domovima kojima je županija osnivač županija pokriva i troškove zaštitarske zaštite. Prema domovima smo uputili dopis u kojem tražimo da se uposlenicima i prilikom dolaska i odlaska sa posla kontrolira temperatura. Na području županije djeluju i Dom za nezbrinutu djecu Svet Ana sa 26 korisnika, Dom za odrasle osobe s mentalnim oštećenjima (236) i Centar za rehabilitaciju Mala Terezija (63)“, rekao je načelnik županijskog stožera Zdravko Kelić.

Na konferenciji za novinare načelnik PU Vukovarsko – srijemske Fabijan Kapular najavio je kako će tijekom uskršnjih blagdana policija i djelatnici Državnog inspektorata vršiti pojačani nadzor osoba u samoizolaciji, ugostiteljskih objekata, trgovačke centre, mjesta javnih okupljanja kao i zabranu napuštanja mjesta prebivališta ili boravišta.