Hrvatskom premijerom o američkom kultnom bendu Sonics u Vinkovcima započeo 13. DORF

Foto: Song Bar

VINKOVCI, Hrvatskom premijerom dokumentarnoga filma „Boom! A Film abaut the Sonics“ (2018.), američkoga autora Jordana Albertsena o kultnom bendu iz Seattlea, u srijedu je u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima otvoren 13. Festival dokumentarnoga rock filma na kojem će do 24. kolovoza biti prikazano 13 filmova od kojih šest u regionalnoj konkurenciji za festivalsku nagradu.

Publika je imala prigodu pogledati i film “Putnici” hrvatske redateljice Tine Šimurina uz koji se u natjecateljskoj festivala konkurenciji nalaze se i filmovi „Times of Great Depression“ hrvatskog redatelja Vladimira Gojuna o glazbeniku Adamu Semijalcu, film „Band vs. Brand“ redateljica Hanne Szentpeteri i Simone Jerale o dva slovenska indie rock sastava kao i tri srpska filma „Nebeska tema – Film o Vladi Divjanu“ autora Mladena Matičevića, „Električni orgazam za ljude budućnosti“ redateljice Marije Vukić i film „Rock & Roll u okružnom zatvoru“ autora Igora Čoke i Lee Vahrušev.

O ovogodišnjim najboljem filmu odlučuje stručni žiri u kojem se nalaze pijanist i kompozitor Matej Meštrović, filmski i televizijski redatelj Miroslav Sikavica, te fotografkinja, osnivačica i umjetnička direktorica Međunarodnog festivala fotografije „Organ vida“ Marina Paulenka.

Od ranije je poznato kako će nagradu za životno djelo dobiti srbijanski redatelj Slobodan Šijan, a nagradu za doprinos ‘undergroundu’ Antonio Pušić poznatiji pod umjetničkim imenom Rambo Amadeus.

13. Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci i Austrijski kulturni forum.